Denne siden ble hentet fra www.inneklima.com 2022-08-19 03:22:4
Adressen til siden er http://www.inneklima.com/index.asp?document=232&context=

Vinduer, Kaldras

Vinduer hører til de sted i en bygning der det kan oppstå problemer/utfordringer av forskjelig slag.

Første krav er at de er tette og ikke slipper inn kulde eller fukt og ikke slipper ut varme når de er lukket. Dette kravet er også et viktig budskap fra alle ENØK-instanser. Utette vinduer bør skiftes ut snarest mulig - hvis man da ikke kommer til målet med tetningslister. Du får råd om dette ved henvendelse til ditt nærmeste ENØKsenter - og mange steder finnes også økonomisk støtteordninger til nødvendige tiltak.
Et annet viktig område er solavskjerming. Det kan oppnås både med bruk av markiser og persienner og med valg av spesielt vindusglass.

kaldt vindu

Selv om vinduene er tette, representerer de ofte de flater som har dårligst isolerende egenskaper i bygningen. Store glassflater i yttervegg blir avkjølt når det er kaldt ute. Når vindusflaten inne blir kald, vil luften som kommer mot den bli avkjølt og synke ned. Det oppstår kaldras som kan være meget ubehagelig. Dette kan løses et langt stykke på vei med varmeisolerende vinduer. De har vanligvis 2-lags eller 3-lags glass, evt med tilnærmet vakum eller en gass mellom skiktene. Det er mange typer på markedet. Glassmesteren vet råd.

Vinduene er til for å slippe inn dagslys, men samtidig slipper de inn sollys og varme fra solen. Direkte sollys inne kan være sjenerende i mange situasjoner inne. Det kan man lett skjerme seg mot med innvendige gardiner og/eller persienner.

Verre er det med strålevarmen fra sol gjennom vinduene. Det fører fort til overoppheting av den delen av hode og kropp som vender mot solen; noe som ofte gir ubehag og er en hyppig årsak til hodepine.

Derfor er det nødvendig med tilstrekkelig solavskjerming av vinduer som vender mot solen (hvis ikke trær eller noe annet skaper skygge). Solavskjerming kan oppnås på flere måter, bl.a. ved bruk av markiser eller vinduer med spesielt glass. Les om solavskjerming.

Dagslys er viktig i de fleste rom, men vinduene kan skape en del problemer særlig i den kjølige årstid.

En ting er trekk fra utette vinduer. Mye strøm kan spares med utskifting av dårlige vinduer og eventuelt bruk av tetningslister (God HENØK!).

Kaldras

Mer vanlig er problemer med kaldras fra vinduene. Vanlige vindusruter blir kalde når det er kjølig ute. Varm inneluft som kommer mot vindusflaten, blir avkjølt og synker ned. Den kjølige luftstrømmen oppleves som trekk. Samtidig kan det bli kondens på glasset med risiko for fuktskade på trematerialer i lister og vinduskarm.

Kaldras motvirkes noe av varmekilder plassert i underkant av vinduene.

To-lags og særlig tre-lags isolerglass reduserer dette, men løser ikke problemet helt. Det finnes "varmeglass" (E-glass) som eliminerer problemet helt, men er 4-5 ganger dyrere enn vanlig glass.

Slikt glass har en særlig plass i vinduer til svømmebasseng og andre rom med særlig høy luftfuktighet.

E-glass slipper gjennom lyset utenfra, men reflekterer romvarmen tilbake til rommet samtidig som glasset selv oppvarmes med elektrisitet. Glasset har et strømførende sjikt (sølv) som koples til en spenningskilde når det er kaldt ute. Glasset kan erstatte andre varmekilder, og effekten kan reguleres. Strømforbruket er omtrent som ved bruk av panelovner (leverandør Scandi-Glass).

Se også solavskjerming .

Glassmester
Glassbransjeforbundet i Norge
Vitaminveien 9, 0485 Oslo
Telefon 22 09 17 00, Telefaks 22 09 17 09
Hjemmeside på internett: http://www.glassbransjeforbundet.no