DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Irritanter ved hyperreaktivitet

  • Ved hyperreaktivitet i luftveiene kan en rekke forurensninger i luften forverre sykdommene (astma, neseplager).

  • Slike stoffer, irritanter, virker i lave konsentrasjoner som er uskadelige for andre

  • Irritanter kan være luktløse, lukte godt eller vondt


- ammoniakk - melstøv
- asfaltstøv - ovnsrøyk
- betongstøv/lukt - ozon-
- parfyme
- blomsterduft - papirstøv
- bråtebrannrøyk - peisrøyk/osing
- bålrøyk - salmiakk/lukt
- eksos - sandstøv
- fotokopilukt - sløydstøv
- gipsstøv - stearinos
- glassvattstøv - steinmelstøv
- industrirøyk - terpentin og terpener/lukt
- kald luft - tobakksrøyk
- lakklukt - treskestøv
- limlukt - trestøv
- løsemidler - tusjpenner
- maling/lukt - tåke (forurenset)

Roser, fresia, sjasmin, syriner og mange andre duftende blomster kan utløse neseplager og astma ved hyperreaktivitet.
Skrelling av appelsin og andre citrusfrukter sprer aktive irritanter til luften, og "naturlig" parfyme med citruslukt kan være like ille

Dette er vel å merke ikke allergi mot pollen fra disse blomstene eller allergi mot citrus, men irritantvirkning av duften (blomstenes og fruktens "parfyme"). Når derimot noen reagerer med astma ved skrelling av bananer, dreier det seg nok om allergi.


Mange andre gasser (flyktige forbindelser) virker som irritanter. Noen lukter spesielt, andre har nesten ingen merkbar lukt. Det er viktig at materialene brukt i bygninger ikke gir irriterende eller helseskadelige avgasser inn. Kjemiske stoffer som brukes til impregnering av tre hører hit: tjære, kreosot m.m. Når det er tørt, merker man kanskje ikke lukten og tror seg sikker, men fukt og økt temperatur kan gi økt avgassing.

Det vi kaller "dårlig luft" virker i seg selv som irritanter uten at det er ett bestemt stoff som er avgjørende for det. Da er det summen av forurensninger i luften som går over tålegrensen for den som har hyperreaktive slimhinner.

Mange kjemiske forurensninger i tillegg til de nevnte kan virke som irritanter. Ofte er det nok også støv og kjemisk last på støvet som virker slik. Da kan det være kjemisk last som kom på det støvet for lenge siden, som virker. Virkemidler i insektmidler (pesticider) kan f.eks. gjenfinnes i støv lenge etter bruken.

Kald luft virker også som irritant. Det er en viktig årsak til anstrengelsesutløst astma. Ved fysisk anstrengelse går luiften raskere i luftveiene, og da blir slimhinnene avkjølt ( se under hyperreaktivitet)

Hyperreaktivitet kan komme som et resultat av noen infeksjoner i luftveiene og etter kjemisk skade av slimhinnene i luftveiene - bl.a. ved tobakksrøyking. Det kan også opptre som en følge av kraftige eller langvarige allergireaksjoner.

Typisk sammenheng med allergier merker mange med høysnue. I begynnelsen av den aktuelle pollensesongen merker de plager med tett nese, nys, snue og nys bare når det er mye pollen i luften. Etter hvert som dagene går med høysnue, merker de også plager i øyne og nese av tobakksrøyk, parfyme, veistøv og andre luftforurensninger som de tåler resten av året. Allergireaksjonen mot pollen har gitt (uspesifikk) hyperreaktivitet. Det kan vare noen dager eller uker. Ved stadige og kraftige allergireaksjoner kan hyperreaktiviteten bli varig (kronisk). Det kan også skje ved stadig kontakt med noe man er allergisk mot uten at det gir tydelige symptomer.

Når en får hyperreaktivitet i tillegg til allergien, skal det mindre til av allergien for å utløse plager samtidig som sykdommen kan bli verre av mye annet.

I tillegg til allergenkilder kan det være mer enn nok av irritanter i inneklimaet til at det gir sykdom hos dem som har særlig følsom hyperreaktivitet. Slike personer burde brukes som levende røykvarslere for oss andre som ikke merker luftforurensningene før det er blitt svært mye av dem. "Dårlig luft" er jo velkjent i mange barnehager og skoler, og har ført til mye plager med tette neser og astma, hodepine, mer infeksjoner og dårlig læring.

Slike reaksjoner kommer ikke tydelig frem med en gang; de siger gjerne langsomt på og kan bli merkbare først etterpå. Derfor skjønner ikke lærere og medelever dette, hvis ikke de som plages, sier fra (og det pleier de ikke gjøre!). Det kan dreie seg om "stum astma".

se Hyperreaktivitet, se Astma, se Vasomotorisk rhinitt


Presseklipp

NRK Østfold:

Sitrusforbud i matpakka (Journalist Lise Gro Andersen og Helene H. Irving) Det er ikke lov å ha med appelsiner til eksamen ved Høyskolen i Østfold i år.
Naboens appelsiner under eksamen kan føre til kraftige reaksjoner hos allergikere. Derfor forbyr Høgskolen i Østfold studentene å ha med sitrusfrukt i matpakka i år.

Ikke alle gleder seg like mye over saftige og søte sitrusfrukter. For allergikerne er appelsin-tiden et onde og det gjelder ikke minst for allergiske studenter i eksamenstiden. Når andre i samme lokale mesker seg med frukten, får allergikerne kraftige og plagsomme reaksjoner i luftveiene. Mange blir så hardt rammet at det går ut over prestasjonene.
Ikke velkommen under eksamen i Østfold Sitrus-fri eksamen
Plagene er for mange så store at Høgskolen i Østfolds avdeling i Halden i år har lagt ned forbud mot å ha med sitrusfrukter som appelsiner og klementiner under eksamen. Dermed kan allergikerne juble over frie luftveier under sine avgjørende akademiske dyster.

Glade for forbudet
Fylkessekretær i Norges astma- og allergiforbund i Østfold, Ellen Bonnevie Svendsen, er glad for at hennes medlemmer nå kan puste fritt under eksamen. - Men vi skulle gjerne sett at alle skoler innførte et slikt forbud, sier Bonnevie Svendsen.

Kommentar
Det dreier seg ikke egentlig om allergi, men en annen overfølsomhet i luftveiene med overirritabilitet der for en rekke irritanter. Slik "hyperreaktivitet" kan være like ille som allergi og er vanlig ved astma.

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideluftforurensningerIrritanter ved hyperreaktivitet

 

AKTUELLE KATEGORIER :
luftforurensninger