DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Anstrengelsesastma

  • De fleste med astma opplever at fysisk anstrengelse kan gi astmaanfall
  • Det er to typer anstrengelsesutløst astma (AUA)
  • "Ekte anstrengelsesastma" er vanligvis på grunn av hyperreaktivitet i luftveiene og kommer ved 4-5 minutters anstrengelse med høy puls selv om lungefunksjonen er normal ved starten
  • Anstrengelser utløser astma også når lungefunksjonen er nedsatt fra starten og kommer da nesten umiddelbart.
  • Begge former utløses særlig når luften er kald eller forurenset


Når noen får astma for eksempel i en gymnastikksal eller i andre lokaler innendørs, kan det skyldes at det er noe i inneklimaet som provoserer frem dette (allergener eller irritanter), men det kan like gjerne skyldes anstrengelsesutløst astma som kan opptre også i meget gode miljøforhold.

De aller fleste som har astma, har helt normale lunger og fri pust akkurat som andre i korte eller lange perioder, men de kan få astma når de anstrenger seg. Anstrengelsen gir tung, hvesende og pipende pust og det følger ofte med hoste. Før det kommer så langt, føler du det selv på kroppen at det blir tungt å puste.

Det er to typer av anstrengelsesutløst astma. Noen plages av begge typer. En form av anstrengelsesastma opptrer etter løp med puls omkring 180 i minuttet i 5 minutter. Dette er den vanligste typen.

Dette henger sammen med hyperreaktivitet i bronkiene (og brukes noen ganger som en test på om bronkiene er hyperreaktive). Ved anstrengelsen må du puste mer og fortere og da blir slimhinnene i luftveiene avkjølt av luften som farer inn og ut. Det virker på samme måten som å puste i veldig kald luft - (kald luft virker som irritant). Dette blir enda mer uttalt om luften er kald fra før eller forurenset, men det kommer også ellers. Denne typen kalles ekte anstrengelsesutløst astma (AUA).

Typisk for ekte AUA er at astmatettheten kommer først etter 4-6 minutters anstrengelse med ganske høy puls (170 -180 slag i minuttet). Dette finnes hos omtrent 80 prosent av alle barn og unge med astma.

Dette er jo avhengig av kondisjonen til den enkelte,. dvs hvor mye du tåler av anstrengelse før pulsen blir så høy. Jo bedre kondisjonen er, jo mer anstrengelse tåles før det kommer tegn på astma. Derfor er det helt galt å "behandle" astma med å unngå anstrengelser - tvert imot. Det gjelder å få så god kondisjon som mulig gjennom systematisk trening.

Det oppnår du ved fornuftig trening i de gode periodene. Da er det lurt å drive såkalt intervalltrening. Dette er velkjent for mange idrettsfolk. Intervalltrening betyr da å varme opp langsomt, kjøre på hardt i 3-4 minutter, ta det litt rolig i noen minutter og kjøre hardt på igjen, vekselvis. Det er også lurt å varme opp litt lenge istedenfor å sette brått i gang med anstrengelsene.

Noen medisiner tatt på forhånd (Lomudal og/eller en astmaåpner) og langsom oppvarming før hovedanstrengelsene er til god hjelp for de fleste.

Det er en annen type anstrengelsesutløst astma som kommer fortere når anstrengelsen begynner. Det skyldes at bronkiene er litt for trange allerede før anstrengelsene begynner. Det er ikke få barn og unge som i lange perioder går rundt med litt for trange bronkier uten at det merkes på dem så lenge de holder seg i ro. Vi kaller det "stum astma" fordi ingen kan høre på dem at de egentlig har astma hele tiden. Det kan man finne ut med spesielle prøver på lungefunksjon.

Ved slik stum astma viser det seg at luftveiene er for trange til den mengden av luft som må pustes inn og ut verd anstrengelser, og så kommer det tydelige astmalyder allerede i løpet av 1/2 til et par minutters anstrengelse. Når det er slik, bør du bruke en astmaåpner noen minutter før anstrengelser. Da kan mye av dette unngås.

Anstrengelsesutløst astma går som oftest over av seg selv bare du hviler litt - og helst i en egnet hvilestilling. Noen ganger er det ikke nok å hvile; du må ta en dose astmaåpner.

Det er mange store idrettsstjerner som har ekte anstrengelsesutløst astma, men med systematisk trening og bruk av forebyggende medisiner har de mestret dette på en fabelaktig måte. Men de må holde seg til medisiner som ikke står på dopinglisten.

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideoverfølsomhetsykdommeneAnstrengelsesastma

 

AKTUELLE KATEGORIER :
sykdommene