DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Pollenallergi AaahhhAAATTsssschhoOo! "Kom mai, du skjønne osv" + plager med bjørkepollen!

Høysnue, pollen ute og inne.

Aktuelt april/mai 2002
Det er mange rakler på bjørketrærne i år, og i sør-Norge er de i full sving med å sende ut myriader av pollen. Regnvær er det beste været for pollenallergikerne, men i klarvær er det stor spredning av pollen, og de flyter milevis med vinden. Det kan være flere tusen pollenkorn pr kubikkmeter luft, og noen ganske få av dem er nok til å lukke øynene på mange med allergi mot bjørkepollen -på grunn av hevelse av slimhinnene der med svie og kløe og smerter av lys i tillegg til høysnueplagene.

Allerede i februar er de første raklene modne på oretrær i sørhellingene noen steder. De sender ut myriader av pollen som bæres langt av sted med vind og vær. Snart kommer det mer! Først fra or, så hassel og så bjørk før sesongen for gresspollen slår til. Dette er vindbårne pollen som hører til de "sinteste" allergenkildene ("fareklasse 1"). De kan flyte med vinden hundrevis av kilometre.
Sesongene for de viktigste årsakene til pollenallergi finnes i pollenkalendre som du bl.a. kan skaffe deg fra Norges Astma- og allergiforbund (NAAF). Du vil ha det best om du starter med forebyggende medisiner minst en uke før den aktuelle pollensesongen starter. Spredningen er avhengig av værforholdene.

Det er aller mest pollen i luften i klarvær og soslkinn med litt vind. . Da lønner det seg å holde seg mest mulig inne med lukkede dører og vinduer, og iallfall unngå fysiske anstrengelser ute.

I regnvær er det lite eller ikke noe pollen i luften, og i gråvær er det også forholdsvis lite. Da kan du ferdes fritt ute og ta igjen det forsømte. Når det så klarner opp, kan det bli ekstra ille for da skal trærne "ta igjen det forsømte". Start dagen med å ta en titt på været!
Du bør følge med på pollevarslene som kommer i mange av de største avisene og i radio og fjernsyn i forbindelse med værmeldingene. De er tilgjengelige på internett bl.a. gjennom NAAF og
pollenvarsel.com

Nå (fra og med 6. mai 2003) vil du også finne mye informasjon om høysnue og andre allergier og former for overfølsomhet i den nye kunnskapsbanken Allergiviten for alle


Hvis du får høysnue, er du langt fra alene om det, for dette rammer omtrent hver fjerde til femte nordmann. Noen får også astma av pollenallergi.

Kryssreaksjoner
Pollen inneholder mange proteiner som kan medvirke til allergien. Det gjelder i høy grad bjørkepollen, og noen av de samme proteinene finnes i en rekke frukter og grønnsaker. Derfor opplever mange med pollenallergi at de får kløe og hevelse i munnen eller andre allergireaksjoner når de spiser noen (rå) frukter og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner eller kryssallergi som du bør lese om ved å klikke her.

Hver rakle kan gi fra seg to-tre-fire millioner pollekorn. Noen ganske få pollenkorn kan sette i gang nyserier, tette nesen, gi snue og gjøre deg tung i hodet og utilpass, eller de kan gi deg hovne, såre og kløende øyne slik at du ikke orker lys.

Det er også andre trær som gir fra seg pollen til luften til plage for allergikere, men vanligvis ikke så mye som de tre nevnte. Furu og gran gir også fra seg mengder av pollen til luften, men de pollenkornene er slik at de veldig sjelden gir allergi.

Gress av alle slag er også vindbestøvet og en viktig kilde til høysnue (derav navnet!). Gressartene kryssreagerer slik at den som er allergisk mot en gressart, reagerer på nær sagt alle gressarter.
Gresspollen sprer seg ikke så langt av gårde som raklepollen, men kan virke noe kilometer vekk fra kilden.

Unngå raklekvister og andre pollenkilder inne!

En ufravikelig regel er å la være å ta inn raklekvister og seljekvister med gåsunger. Kvister som brukes til fastelavnsris, må ikke ha rakler! Det er noe som man bør merke seg i barnehager.

Rakler modner veldig fort I stuetemperatur. Det fenomenet kan du gjøre bruk av for å finne ut hvor langt raklene er kommet I nabolaget ditt. Før den aktuelle pollensesongen kan du ta en liten kvist med umodne rakler fra et rakletre i en solrik sørhelling.. Sett kvisten i litt vann og trekk en klar plastpose over slik at ingen pollenkorn kan slippe ut. Hvis det bare er en ukes tid (i godt vær) før raklene modner ute, vil du ser at kvisten inne gir fra seg gult pollenstøv i løpet av 1-2 døgn i stuetemperatur. Så vet du det, og bør begynne med forebyggende medisiner i god tid før pollen slår til der du bor. Du kan ha god nytte av pollenkalendere og pollenvarsel, men forholdene kan være litt annerledes akkurat der du bor.

Ved pollenallergi skal man heller ikke ta inn blomster eller andre planter som kan gi allergi.

Ukontrollert allergi fører til hyperreaktivitet

Mange med høysnue merker etter en stund at de også blir verre av andre ting enn pollen. Øynene kan svi, og nesen blir tett og irritert med snue av f.eks. malinglukt, tobakksrøyk og støv i rommet. Det er kommet hyperreaktivitet i tillegg til allergien. Det betyr at øyne og nese, kanskje også broinkiene, blir overirritable.

Allergien har skylden, for en allergisk reaksjon er en slags betennelse (inflammasjon), og slik inflammasjon i slimhinnene fører ofte til hyperreaktivitet. Da reagerer man på en rekke ulike irritanter og bør ha minst mulig av slike irritanter inne.

Dette kan vare en stund også etter pollensesongen, men gir seg vanligvis hvis det ikke er andre allergenkilder eller andre årsaker som opprettholder hyperreaktivitet.

Forebyggende medisiner

Det kan være god hjelp i forebyggende medisiner når de brukes riktig og tas i tide, helst med start noen dager før pollensesongen. Ingen medisiner tar ondet ved roten, men de kan dempe symptomene atskillig og gjør livet lettere ved pollenallergi. En viktig gevinst i tillegg er at riktig bruk av riktige forebyggende medisiner kan hindre utviklingen av hyperreaktivitet.

Mange har det likevel så ille at de må holde seg mest mulig inne når det er mye pollen i luften ute. Aller vanskeligst er det ofte for de som har uttalte øyenplager. Det er ønskelig å ha et fristed for pollen inne både for oppholdsrom og aller mest for soverommet.

Pollen kan komme inn med luften

Men uteluft kommer jo også inn. All tilførsel av friskluft er uteluft selv om den er forurenset, og i pollensesongen er den forurenset av pollen. For pollenallergikere er det faktisk naturen selv som er den verste forurenseren. I tillegg er det også masser av sporer fra muggsopper i luften fra frosten går til den kommer igjen, Andre luftforurensninger bidrar til mer allergi og verre plager. Det er faktisk mer pollenallergi I by - og industriområder enn det er på landet (men det er ingen som har vurdert kvaliteten på innemiljøet samtidig)..

Det er en del tiltak som kan hindre at pollen kommer inn med luften utenfra. Best er bruk av balansert ventilasjon med filtre som stopper pollenkornene. Det finnes også forskjellige ventilasjonssystemer med filtre som kan settes inn for enkeltrom – med mer eller mindre hell. Du må evt kontakte et VVS eller inneklimafirma for å få løsninger som passer dine behov og din økonomi.

Det er også blitt reklamert for "pollenfiltre" som kan settes opp i vindusåpningene slik at man skulle kunne lufte gjennom vinduene uten at pollen slipper inn. Prinsippet er det samme som for myggnetting, bare at porene er meget mindre. Da blir det imidlertid også for trangt for tilstrekkelig luftskifte av rommet hvis det ikke samtidig finnes aktiv mekanisk ventilasjon som suger inn luft i rommet.
Luftrensere inne i rommene er vanligvis til liten nytte.

I alle tilfeller må man unngå å holde dører og vinduer åpne når det er mye pollen i luften ute og spesielt ikke på sider som kan fange opp mye pollen der de kommer med vind og luftstrømmer. Det er tryggest tidlig på natten. Og alltid trygt i regnvær. For pollenallergikere er "dårlig vær" godt vær. Sengetøy bør ikke luftes ute når det er pollen i luften.

Renhold og rengjøring er viktig

Uansett hva man gjør, kan det komme noe pollen inn, blant annet når noen går ut eller inn. Da gjelder det at det ikke samler seg opp mye pollen i husstøvet. Det kan samle seg opp på høye flater som ikke rengjøres ofte. En god støvsuger med allergifilter og en fuktig klut eller miljøkluter er godfe hjelpemidler.

Det samler seg også der det er høy "loddenfaktor" slik som tepper og grove tekstiler. Man kan finne allergiaktive pollen i teppegulv langt ut på vinteren! Når noen beveger seg i rommet, blir det svevestøv som pustes inn eller kommer på øyeslimhinnene.

Medisiner mot symptomene

Om pollenallergien slår til likevel, er det heldigvis medisiner som hjelper godt på de aller fleste. Legen din vil gi deg gode råd og resept. Men heller ikke de medisinene tar ondet ved roten.

Derfor bør innemiljøet for pollenallergikere holdes så fritt som mulig for pollen.


Spørsmål om luftrenser ved pollenallergi?

Hei, vår datter på ni år og vår sønn på seks har pollenallergi + astma(datter: or, bjørk, gress og burot, sønn: gress)i tillegg til allergi mot div. husdyr. Bjørkepollensesongen er hvert år FÆL for vår datter til tross for god legeoppfølging og medisinering. Nå er hun innendørs hele dagen og det hjelper mot symptomene, men humøret er dalende...
Vi har bestemt at vi må installere luftrenseanlegg/aircondition i allefall på barnerommene, men er usikre på løsninger. Har hørt om avanserte løsninger med luftekanaler gjennom husveggen - men fungerer også enkle, frittstående maskiner tilfredsstillende? Har du noen tips?

SVAR
Vanlige frittstående (mobile) luftrensere er utilstrekkelige ved den situasjonen du beskriver. Les om romaggregat i dokumentet Ventilasjonstyper. Håp også på mer regnvær og send ungene ut (og bli med ut og lek selv) selv om det pøser ned!

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

Forsidesykdom og helseeffekterPollenallergi - AaahhhAAATTsssschhoOo! "Kom mai, du skjønne osv" + plager

 

AKTUELLE KATEGORIER :
planter og blomster
egen bolig
allergi
sykdom og helseeffekter