DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Allergenkilder ved atopisk allergi

Utallige stoffer kan gi allergi. Vi spiser og puster inn en uendelighet av komplisert sammensatte stoffer og får også mange forskjellige stoffer på huden. Det som kan gi allergi, kalles allergenkilder. Hver allergenkilde kan inneholde forskjellige stoffer som kan være med på å gi allergi; hvert forskjellig stoff kaller vi allergen.
Ved atopisk allergi (IgE-mediert allergi) er allergenene i alt vesentlig proteinmolekyler. Hvert proteinmolekyl kan ha flere bindesteder for spesifikke antistoffer (epitoper, antigene determinanter). IgG og IgE kan binde seg til de samme eller til ulike epitoper på molekylet. For klinisk reaksjon og hudtest trenges minst 2 (like) epitoper på molekylet, for de fleste laboratorietester er 1 epitop på molekylet tilstrekkelig.

Kryssreaksjoner.
En gitt allergenkilde kan inneholde mange ulike proteiner. I naturen finnes det mange ulike planter og dyr som kan inneholde de samme proteinene. Derfor forekommer såkalte kryssreaksjoner hyppig. Bjørkepollen f.eks. inneholder et stort antall ulike proteiner der det finnes epitoper for IgE. Noen av de samme proteiner og/eller epitoper finnes i bl. a. orepollen, hasselpollen, epler og gulrøtter mm . Derfor opptrer allergiske kryssreaksjoner.

Bjørk kryssreagerer i varierende grad og hos ulike individer henholdsvis med: banan, bønner, druer, eple, erter, fersken, gulrot, kirsebær, kiwi, krydder, moreller, muskat, nektarin, nøtter, paprika, plomme, potet, pære, sesamfrø, tomat. For mange av disse "felles" og kryssreagerende proteinene gjelder at allergenaktiviteten ødelegges ved oppvarming.


Det er ikke mulig å ramse opp alle de varene og stoffer som kan inneholde allergener. Det finnes knapt noe naturstoff som ikke kan gi allergi hvis uhellet først er ute for en eller annen.

Fareklasser
Likevel er det enkelte allergener som er særlig virksomme, eller som er spesielt vanlige årsaker til allergisk sykdom. Det er også forskjell på hvor "hissige" de forskjellige allergenene er. Noen har svært lett for å utløse allergi, og når de gjør det, skal det ofte små mengder til for å gi uttalte plager. Det er for eksempel mange som er allergiske mot hester, og som blir veldig syke bare de kommer i nærheten av klær som har vært borti en hest. Det samme gjelder for mange med allergi mot katter eller hunder.


Vi sier at de aller sinteste allergenkildene hører til fareklassse 1.

Fareklasse 1 av allergenkilder

  • Dyr: Katt, hund, hest, ku, geit, marsvin, hamster, kanin, burmus, tamme rotter og alle andre dyr med hud og pels
  • Pollen (blomsterstøv) fra vindbestøvede trær (særlig fra rakler på or, hassel og bjørk), gresspollen og pollen fra ugressplanten burot.
  • Midd: husstøvmidd, lagermidd og fôr-midd
  • Matvarer: egg, fisk, erter, nøtter, peanøtter, skalldyr - og støv og lukt fra dette for de som er allergiske mot slik mat. Kumelk gir også ofte allergi hos barn og er mellom fareklasse 1 og 2.

Detaljert informasjon om allergenkilder og fareklasser ved allergi mot mat finnes i bøkene:

  • Aas, K (1995): Allergiske barn, Cappelen
  • Aas, K m. fl (1994): Allergikokeboken, Kolibri og i en serie bøker om Allergi og intoleranse for mat som utgis av Kolibri i løpet av 2001.

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideallergiAllergenkilder ved atopisk allergi

 

AKTUELLE KATEGORIER :
allergi