DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Parkett

Dette er et relativt kostbart gulvbelegg som mest brukes i oppholdsrom, stuer etc i boliger og en del representative rom i andre bygninger.

Parkettlameller dreier seg om parkett sammensatt av flere lag tre og må ikke forveksles med laminat.
Parkett krever et tilpasset renhold og relativt hyppig vedlikehold (lakkering).
Det er mange kvalitetsforskjeller som avgjør hvor mange ganger parketten tåler nedsliping. Den tynnestte kvaliteten tåler ikke sliping.

Fordeler Svakheter
Naturprodukt (bortsett fra lakk) Kostbar investering
Renholdsvennlig Vanskelig å reparere annet enn med nedsliping og ny lakkering
Estetisk høyverdig Krevende vedlikehold (lakkering, evt sliping)
Vedlikehold krever kjemikalier
Utsatt for skader (avhengig av antall lag med lakk).
Rel. hårdt. Ikke lyddempende

Laminatgulv

Laminat er et materiale som er svært forskjellig fra parkett selv om mange utseendemessig etterligner parkett. Laminat er ikke tregulv. Det er som regel et tykt og slitesterkt lag av plast over trykte mønstre på et underlag som kan bestå av plater av fibertre (som sponplater) eller ekte tre.
Laminat kan ikke slipes.

Ferdig laminerte staver er blitt ganske populære. Her er det viktig å få opplyst både hva slags materiale som er brukt sonm underlag og hva slags overflatebehandling som er anvendt. Laminerte gulvmaterialer kan være behandlete med polyuretan (se om dette og om isocyanater), men det er lite trolig at dette frigjøres under normale forhold.
Bruken er utbredt, men få negtive opplevelser på helsen. Ved sterk oppvarming av laminatgulv kan det tenkes at noen av de skadelige kjemiske stoffene frigjøres til inneluften.

NB!
For høy temperatur med frigjøring av isocyanater og evt andre gasser fra bl.a. limte trefiberplater i underlaget kan tenkelig oppstå ved gulvvarme under laminatbelegget, og særlig hvis det så legges (varmeisolerende) tepper oppå slike gulv. Det har ikke lyktes å finne noen systematisk utforskning av dette.

Fordeler Svakheter
Slitesterkt og renholdsvennlig. Kan inneholde polyuretan. Mulig isocyanatfrigjøring. Uvisst om plasten avgir helseskadelige ftalater.
Estetisk høyverdig

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

Forsidematerialer og byggeprosesser gulvParkett, Laminatgulv

 

AKTUELLE KATEGORIER :
gulv