DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Infeksjon og ikke pollenallergi? En påstand uten bevis.

NRK, Schrødingers katt 12. mai 2005 Infeksjon, ikke pollenallergi?
(Av Synnøve Nes)
”Sigurd Aartun har analysert tusenvis av prøver med pollen. Der finner han massevis av bakterier. Han tror det er dem vi blir sjuke av - og ikke bare vanlig pollenallergi, slik nesten en million nordmenn har.
- Mange vil nok hevde at det jeg sier er bare tull, sier Sigurd Aartun. - Men det er ikke det. Jeg har analysert så mange prøver fra så mange mennesker at jeg vet jeg har rett.
Han er ikke "ordentlig" forsker. Han har studert biologi, men ikke lenge nok til å bli betrakta som "profesjonell". Men helt siden han sjøl ble sjuk av muggsopp ved Grødem skole ved Stavanger, hvor han var rektor, har han viet mye av tida si til å analysere sopp og bakterier i mikroskopet sitt.

- En dag kom jeg på at kanskje det er sopp og bakterier i pollen også , forteller Aartun. Ikke bare i hus med fuktskader som jeg har jobbet mest med. Jeg begynte å ta prøver av pollen, og da jeg så på dem i mikroskopet, så jeg at det satt massevis av sopp og bakterier rundt hvert pollenkorn. Til og med inni noen av pollenkornene er det bakterier. Når pollenet kommer i kontakt med fuktighet, tyter de ut. De sveller i kontakt med kroppens slimhinner, sier Aartun, - og så pumpes de ut i kroppen.
Og det er disse bakteriene Sigurd Aartun mener mange plages av - med andre ord - at kanskje ikke alle pollenallergikere er allergiske mot pollen. Kanskje har de en infeksjon, fra bakterier i og rundt pollenkorn i stedet! ”

Vår kommentar
Det er ikke noe forbausende at pollen kan bære med seg bakterier, for i pollen er det mye som kan fungere som næringsstoffer for mikroorganismer, men det betyr ikke at de bakteriene gir sykdom som forveksles med allergi. Det er meget lett for leger å skille mellom symptomer som skyldes atopisk allergi og slike som skyldes infeksjon. Allergi er en spesiell immunologisk reaksjonsmåte.
Atopisk allergi og ikke minst pollenallergi har vært og er gjenstand for grundig forskning og hører til de mest presise fagområdene i medisin. Vi kjenner i detalj til de viktigste allergenene i bl.a. bjørkepollen. (Slike proteiner kan nå fremstilles med spesielle teknikker i laboratorier). Forskere har vist hvordan reaksjon mellom allergenet og det spesielle IgE antistoffet fører til endring av celler med produksjon av de kjemiske stoffene som gir symptomene - les bl.a. om mastceller.

. Tidligere norsk forskning har til og med vist akkurat hvilken liten bit av allergenet (fra torsk ved fiskeallergi) som kan bety noe for denne reaksjonen.
Reaksjonen kan etterliknes i laboratorier med isolerte celler i cellekulturer, etterliknes også bl.a. i huden hos allergikere med hudtesting, og kan vises med laboratorietester med blodseru fra pasienter og de rette allergenene. Med blodserum fra pasienten kan en lokal allergireaksjon utløses med allergenet i huden hos ikke-allergiske mennesker (og aper) (du kan lese om denne testen i "Farlige kyss") osv - osv . Det kan gjengis mange bevisrekker for akkurat dette.

Bakterier som følger med pollen er ikke tilstrekkelig utforsket, og vi vet ikke om de kan være helseskadelige, forstekende eller svekkende på allergireaksjoner Noen kan være nyttige. Hvis legen har påvist allergi, skal du bruke medisiner mot det - og ikke antibiotika som penicillin og lignende.
Se Schrødingers katt 12. mai 2005

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsidepresseklippPresseklipp: Infekson og ikke pollenallergi?

 

AKTUELLE KATEGORIER :
presseklipp