DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Alt liv avhenger av kjemisk orkestrering

(Denne artikkelen hører til prosjektet Miljøkjemi og vi. Se innholdsfortegnelsen der og ta en titt på forordet!)

Hvert tusendels brøkdel av et sekund virker kanskje hundre tusen ulike kjemiske stoffer inne i deg i innbyrdes medbør og motbør og under stadige påvirkninger utenfra.
Vanligvis er all denne kjemien i balanse, og da er du frisk og opplagt. Kommer noen deler av denne kjemien ut av den store balansen, blir du mer eller mindre syk, men det aller meste fortsetter å fungere som det skal, fabelaktig nok. En tidligere versjon av dette dokumentet er publisert i Kunnskapsbanken Allergiviten.no der det med rette er kalt Du er fabelaktig!

Hele vår biologi og alle enkeltfunksjoner i kroppen er avhengig av en rekke kjemiske reaksjoner inne i oss. Hver bevegelse, hver tanke,hvert ord,hver følelse,hver opplevelse og erfaring har å gjøre med kjemi
Kanskje du er syk, men det aller meste av deg er friskt og fabelaktig. Du er satt sammen av et utrolig mangfold av fantastisk velutstyrte celler og vev som både samarbeider og konkurrerer med hverandre i gjensidig balanse, slik at det meste fungerer fint nesten bestandig.

(Ill. sammensatt fra Corel og Aas,K.©)

Celler i hopetall er mikroskopiske kjemifabrikker med døgnkontinuerlig drift. De lager forskjellige kjemiske stoffer av råmaterialet de får inn gjennom mat, drikke, luft og produkter som leveres av andre celler. En mengde forskjellige celler er hver og en og sammen som en hel industriby med spesialiserte fysiske og kjemiske prosesser som er fabelaktig samkjørte og der produksjonen passer akkurat til etterspørselen.

Livets kjemiske symfonikonsert - og den balletten!
Vi kan sammenlikne det som skjer i kroppen din med et mangfoldig sammensatt kjempeorkester med millioner på millioner av orkestermedlemmer, et utellelig antall forskjellige instrumenter og flere samarbeidende dirigenter som sørger for samspill og harmoni.


(Ill. K. Aas©)

Dette orkestret produserer ikke musikk, nei! Hver tone er et kjemisk stoff. Orkestret produserer kjemi i et intimt samspill. Når kjemien er harmonisk, er du frisk.
Men det er også avhengig av celleballetten -


(Ill. K. Aas©)

Den består av en rekke produktive celler i nært samarbeid styrt av den kjemiske musikken som de oppfatter. Noen er i stadig bevegelse, andre bare flyter med i helheten.
Legg merke til bøtteballetten!

Der danser en mengde årvåkne og aktive renholdsceller i immunsystemet vårt og ordner opp med mange kjemiske stoffer. Mange celler er med på å lage og ta vare på kjemien, og samtidig styres og ledes de av kjemien rundt seg. Cellemangfoldet er som en fantastisk ballett med milliarder på milliarder av dansere. Noen er med i dansen med voldsomme bevegelser andre beveger seg lite og langsomt, og noen celler bare er der eller følger ganske passivt med i strømmen.

Til dette hører immunforsvaret .

Miljøkjemiske forstyrrelser
I dette livslange kjemiske orkesterverket kan vi få inn i oss en del forstyrrende kjemi som ikke fantes da orkester og ballett ble opprettet (dvs. da våre gener ble utviklet). Mye sånt blir brutt ned og kastet ut, men mange nye stoffer kan bli igjen i kroppen en stund.
Det blir omtrent som å få inn et trekkspill i en konsert av Vivaldi.
Da kunne harmonien bli brutt og kjemien bli feil slik at du ble syk
Men kroppen din er romslig utstyrt. Den har masser av kjemiske ressurser som den kan ta i bruk for å tilpasse den nye kjemien. >
Trekkspilleren blir tatt opp i orkestret og følger dirigentene!

For andre kjemiske forstyrrelser har kroppen ressurser til å avgrense og blokkere det som forstyrrer. Det er omtrent som om et barn skal til å illskrike under konserten (Ill. K. Aas©)
Det ville ødelegge harmonien.Kjemien blir gal, og det vil gjøre deg syk. Men kjempeorkesteret har sine voktere, vaktmestere og assistenter.
Noen i celleballetten strømmer til og stopper (blokkerer kjemien) "skriket" med en smokk. Den fremmede kjemien blir uskadeliggjort med kjemiske narresmokker. Orkester og ballett fortsetter uforstyrret, og du er frisk!

Det er dog grenser for hva man kan tåle!

Vi kan få inn i oss kjemiske forstyrrelser som overdøver musikerne eller overkjører danserne. (Kjemien kan være skadelig forsdi dosen blir for stor i forhold til hva det enkelte individ kan tåle) Den kjemiske harmonien i livets symfonikonsert overdøves av for stor dose av skadelig kjemi. Du blir syk.

Og her har vi ikke en gang fått lese om det utrolige nervesystemet med sine utallige lynraske koplinger, fortrolige hemmeligheter og skjulte skatter samt åpenbare muligheter med både motstandskraft og sårbarhet for forskjellige kjemiske stoffer. Det kommer senere! For mye annet er fabelaktig!
Vi kan gjøre mye for å bevare den kjemiske harmonien inne i oss! Hver morgen når du og jeg våkner, burde vi tenke: Jeg er fabelaktig! Det vil jeg ta vare på!
Dette dokumentet gjelder bare en liten del av vårt fabelaktige indre som holder oss i live, mer eller mindre friske, og med masser av opplevelser. Følg med! Temaet fortsetter som vist i innholdsfortegnelsen .

(Sist oppdatert 7.juni, 2013)
Kjell Aas©

Til Toppen

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideAlt liv avhenger av kjemisk orkestrering