DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Balansert ventilasjon med problemer

Hei! Vi har overtatt et ca 20 år gammelt hus med balansert ventilasjon som jeg ikke er helt fornøyd med.
En ting er at stuen blir fylt av røyk når vi tenner opp i peisen, og det tar lang tid å bli kvitt den røyken, men jeg synes også at luften ikke virker frisk nok i alle rommene.
Har du noen gode råd?

SVAR

  • 1. Spør forrige eier om hvordan anlegget har vært brukt.

  • 2. Se sjekklisten for balansert ventilasjon.
    Det vanligste er at posefiltre er blitt tette og må skiftes. Sjekklistene er opprinnelig fra boken Godt inneklima. Håndboken for hjemmet

  • 3. Det er meget mulig at avbalanseringen ikke er god nok. Hvis det ikke er gjort på noen år, bør du få en ventilasjons- fagmann til å kontrollere og justere dette, dvs. kontrollere og justere alle ventiler og dyser for tilførsel og avtrekk i og mellom alle rom.

  • 4. Når du fyrer opp i peisen, åpner du peis og pipe som en ekstra avtrekkskanal som ikke er med i anleggets balanse! For å unngå røyk inne, må du skaffe ekstra lufttilførsel ved å åpne en dør ut eller et vindu i nærheten før du tenner på. Ikke lukk før peisbålet brenner ordentlig. Forutsetningen er at veden er tørr!

  • 5. Hos noen har trær som har vokst seg høye, eller nybygg på nabotomt ført til at avtrekkspipen for peis har fått ugunstige omgivelser. Da kan det være nødvendig å endre pipetoppen eller montere en avtrekksvifte der.

(Sist oppdatert 22.mars, 2012)
Kjell Aas©

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideBalansert ventilasjon med problemer