DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Risiko ved passivhus

Det bygges nå passivhus over en lav sko. Det blir etter hvert det eneste tilbudet i boligmarkedet for nybygg. Vi har skrevet om helserisko ved passivhus tidligere. Her vil vi minne om hva du bør vite som evt. kjøper og bruker av slike hus og boliger, for det er viktig å passe på!

Passivhus kan spare mye strøm og penger
La det først være understreket at riktig prosjektering, godt gjennomført byggeprosess og riktig bruk av passivhus kan gi en betydelig innsparing av elektrisk strøm.
Samlet bruker husholdningene i Norge omtrent like mye elektrisk strøm som den kraftkrevende industrien gjør.


Det kommer tydelig frem i en god energioversikt fra Statistisk sentralbyrå viser forbruk i perioden 1990 -2007 og forbruk etter virksomhet og kilde.

Hus bygd etter passivhusstandard kan bli noe dyrere å bygge enn andre, men det spares inn gjennom lavere strømregninger år etter år.

Forutsetningen er at det gjøres godt arbeid hele veien fra første spadetak til nøkkel og bruksanvisning blir levert til den nye eier.
Mye kan gå galt, så pass på og følg med!
Svikt og svakheter i byggeprosessen kan fort føre til at gevinsten ved sparing av strøm går tapt i helseproblemer og dårlig trivsel. Vi må ta på alvor de varslene som gis om helserisiko ved passivhus.


I vårt klima er det risiko for at at passivhus vil føre til flere fuktskader og dårlig innemiljø
Det er mange tekniske finesser som må ivaretas profesjonelt og uten slurv. Mye av dette er nevnt av overlege Jan Vilhelm Bakke i nettsiden til Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB).
Han har presentert en meget realistisk oversikt over forhold som rommer risiko.
De som bestiller passivhus, bør studere den oversikten og kreve at alt blir gjort for å unngå problemer.
Det tryggeste er å følge nøye med i byggeprosessen. Et enormt tilfang av erfaringer om dårlige og fuktskadede bygg her i landet rettferdiggjør nøye overvåkinger.

Mange fryser i passivhus, skaffer seg ekstra varmeutstyrog bruker mer energi enn det som var meningen. I tillegg kan det i passivhus bli altfor varmt om sommeren slik at det kan bli snakk om kjølesystem i tillegg til gjennomtrekkslufting.
Det kan kanskje oppnås med bruk av luft-til-luft varmepumpe som kan stilles om til kjøling. Det hører imidlertid til mulige løsninger som ikke er tilstrekkelig testet ut i harmoni med balansert ventilasjonssystem i passivhus.

(Sist oppdatert 8.februar2011).
Kjell Aas©

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideRisiko ved passivhus