DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Karbondioksid fra mennesker og ventilasjon

(Spørsmål 4. juni 2010)
Jeg prøver å lære mer om inneklima og ventilasjon av rom i hus. Det jeg lurer på er om man kan si noe om antall mennesker pr rom basert på at dere skriver at et menneske produserer 12 liter C02 per time ved stillesitting. Hva blir dette i ppm? Det er jo ppm som er verdien når man kjører en inneklimalogger.

SVAR
(forsøkt 5. og 13. juni 2010)
(Hei Tor Egil! Nettadressen som du oppga, fungerer ikke, så jeg håper du leser dette her.)

Opplysningen om CO2 i utpustluft som du vel har sett i artikkelen om luftkvalitet og karbondioksid er hentet fra en tidligere veiledning fra Helsetilsynet. Veiledningen er ikke tilgjengelig på nettet.
Tallet kan være noe misvisende og varierende.

Hva det vil gi av ppm er jo helt avhengig av rommets luftvolum, luftskifte og CO2innholdet der fra før. Har luften allerede høy konsentrasjon av CO2 (for eksempel i nærheten av 2000 ppm), vil respirasjonsfrekvensen hos personene øke betydelig med noe øking av CO2 i utluften.

For din målsetning er det nok mer hensiktsmessig å bruke den skjønnsmessige informasjonen i Anbefalte faglige normer for luftkvalitet:
"Luftbehovet pr. person med aktivitet tilsvarende vanlig kontorarbeid synes å være 25-35 m3/time. Dette vil gi et CO2 -nivå under 1800 mg/m3.” (=1000ppm).

Normene er ikke formelt fastsatt av departementet. Ved at normene er fastlagt av Folkehelsa har de imidlertid faglig tyngde og må betraktes som grunnlag for helsefaglige vurderinger av inneuftkvalitet.

Se også hos NFBIB om karbonbdioksid

Kjell Aas©
Sist oppdatert 14. juni 2010

Til toppen

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideKarbondioksid fra mennesker og ventilasjon