DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Fuktskade med svartsopp og fuktskade med skrukketroll

A Spørsmål om Svartsopp
Hei. Jeg flyttet inn i ei leilighet november 2009, som jeg leier. Etter 2-3mnd ble det svart i vinduer på soverom og bad. Så jeg mistenkte sopp/mugg.
Tok kontakt med forrige leietaker, og ho sa hun også var plaget med det samme. Sendte meg bilder, og det var utrolig mye i vinduene.
Hun og jentungen hennes var syk hele tiden mens de bodde der, hodepine og forkjølelse. Og det samme er jeg og mine to barn plaget med.

Så jeg tok kontakt med huseier og forklarte det. Hun tok kontakt med en mann som jobbet i et forsikringsselskap. Han var å såg på dette og forklarte det som svartsopp, helt ufarlig, og at det var bare å tørke bort.

Kan dette stemme? Det er nesten hele vinduskarmen. Også vært nede på ene soveromsveggen før jeg flyttet inn. Det kom i 3 vinduer helt samtidig, og akkurat på samme plasser som sist gang.
Så jeg syns det er rart at det ikke er noe feil med leiligheta eller treverket eller noe. At det kun er dårlig ventilasjon. For vinduene er også kjempefuktig. Renner vann nedover vinduene, men han sa det ikke var noe fukt i leiligheta.
Syntes det hørtes så rart ut at dette ikke var helseskadelig. Og kan han virkelig vite alt dette av å bare ta en titt i 10minutter.

SVAR
Det er flere arter sopp som vokser med svart belegg og kan kalles svartsopp. Noen av dem er ganske uskyldige( – bortsett fra om det opptrer allergi mot dem –) men noen kan utskille stoffer som gir plager blant annet med hodepine og nedsatt forsvar mot infeksjoner. Det er ikke mulig å se med vanlig inspeksjon, men må analyseres.

Enklest er det å kontakte spesialister. Se adressene i Påvisning og fjerning av muggsopp . Be om å få bruke spesiell spesialpreparert limbånd (tape) som du kan få tilsendt for å ta prøve av muggsoppveksten.
Da vil du få svar på dette og sannsynligvis gode råd om tiltak.

Veksten skyldes nok for høy fuktighet i luften inne slik at det dannes kondens kondens på vindu og kanskje også på andre kalde flater.
Med flere personer og vanlig husholdning i leiligheten blir det fort overskudd av vann i luften hvis ventilasjonen er for dårlig i forhold til bruken.
Med fukten kommer det så lett vekst av muggsopper.

Mye tyder på at det er for dårlig luftveksling med høy luftfuktighet inne hos deg. Du bør kontrollere om det er tegn på fukt eller muggsoppvekst også bak skap/møbler/ bilder på kalde yttervegger i leiligheten.

B. Spørsmål om skrukketroll


Det er samtidig kommet et tilsvarende spørsmål om fukt med risiko for muggsoppvekst pga følgende funn: ”Jeg mistenker at det kan være fuktskader pga veldig mye skrukketroll i leiligheten (minst 15 nye tilfeller hver dag). I tillegg ser jeg fargeskille mellom gulvfarge innmed vegg i forhold veggen som ligger lengre inn i rommet.”

Kommentar
Forekomst av Skrukketroll i leiligheten tyder på fuktskader.
Skrukketroll puster med gjeller og kan bare overleve der det er rikelig fukt.

Fargeendringen i maling/tapet tyder også på fuktskade, og fargeendringen kan bety at muggsoppvekst allerede er startet.

Innsenderen rådews til å kontakte en av de nærmeste ekspertene som er nevnt ovenfor

Kjell Aas (c)

(Sist oppdatert 1. mars 2010)

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideFuktskade med svartsopp og fuktskade med skrukketroll