DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Støvsuger anno 2013

(For temaer som det kommer mange spørsmål om, og for sånt som er under utvikling lages det dokumenter med "anno", De følges opp hvert år med skifte til aktuelt årstall.Her er et slikt dokument).

Investering i en god støvsuger er vesentlig for renhold. Det er ikke nødvendig å kjøpe den dyreste.
En god støvsuger samler opp mye støv og har "ren" utblåsningsluft, dvs. at utblåsningsluften inneholder betydelig mindre partikler enn den opprinnelige romluften.
Sugeevnen må være god og helst med en luftstrøm gjennom slangen på 25 liter i sekundet eller mer.
Det skal være lett å ta med seg støvsugeren og komme til der det skal rengjøres.
Det skal være enkelt å skifte støvpose, filtre og å vedlikeholde maskinen.
Støynivået bør være lavt.

Noen støvsugere er samtidig "støvblåsere". De blåser ut fine partikler i bakkanten. Om det er slik med din, kan du selv finne ut av. Det er bare å lyse bak den med en sterk lommelykt i ellers mørkt rom mens støvsugeren er i funksjon. Dette øker hvis støvposen er for full.
Støvsugerne virvler også opp støv fra gulvet uten at dette går gjennom støvsugerslangen.

Sentralstøvsuger
Den reneste luften etter støvsuging oppnås ved bruk av sentralstøvsuger
.
Der går støvet til en lukket, ganske romslig støvbeholder som kan plasseres nær eller på ytterveggen i et skap, ute, eller i en bod og tømmes etter behov. Utblåsingsluften ledes ut av huset. Ved nybygging og rehabilitering av bygninger anbefales det at installasjon av sentralstøvsuger vurderes. For en vanlig bolig kommer dette på noe oppunder kr 10.000,-. Det finnes flere typer.

Mobile støvsugere
For å oppnå ren utblåsningsluft har andre støvsugerne et motorfilter mellom støvpose og motor og montert HEPA-filtre e.l. finfiltre ("allergifilter") etter motoren.
Noen støvsugere samler opp støvet i vann, men har en tendens til å blåse ut en aerosol - som kan inneholde oppløselig støvmateriale bl.a. allergener, toksiner etc.
Aerosolfunksjonen averteres ofte som en gunstig "luftfukter", men vanligvis er det ikke lurt å bruke luftfuktere (les om det).
Slike maskiner krever også ekstra renhold av selve maskinen, og de er ofte unødig dyre.

Noen støvsugere virker ved at vann kokes i støvsugeren, og dampen blåses mot det som skal støvsuges - og suges så opp igjen med smusset.
Vanndamp som blåses mot kjølige overflater, kondenserer og kan føre til økt fuktighet i tekstiler. Særlig må det advares mot dampstøvsuging der dampen kan nå et underlag av sponplater, gipsplater, trefiberplater og der vanndampen kan nå isolasjonsmaterialet.
Vanndamp som blåses inn for eksempel under listverket mot gulv, kan gi restfuktighet innunder listene med risiko for fuktskade og muggsoppvekst.

Sammenliknende tester og anbefalinger

Det er mange gode støvsugere på markedet, men det er også noen som er lite effektive og/eller uforholdsmessig dyre.
Markedsføring av støvsugere har ofte villedende formuleringer, og selgerne kan være (for) smarte.
Det kan være lett å tro at de dyreste er garantert de beste, men slik er det ikke. Noen av de dyreste kan faktisk være blant de dårligste. Da er det godt å kunne forholde seg til sammenliknende tester.

Norges Astma- og allergiforbund har i 2008 anbefalt Vorwerk støvsuger modell Kobold 135 m/ EB 351 og Vorwerk Tiger 260 støvsuger. NAAF har ikke gjennomført sammenliknende tester selv, men forholder seg til tekniske data og utprøvinger andre steder.

Sammenliknende tester er utført av Forbrukerrapporten. De siste 3 har vært henholdsvis i 2007 og 2009, men bare en ny test av stsøvsugere for husholdning i 2011 er nå tilgjengelig på nettet hos Forbrukerrådet Hvilket merke er best.

Ingen av de testede støvsugere gjorde godt nok rent på teppegulv, men mange klarte oppgaven godt på glatte gulv og glatte flater.

Det er mye konkurranse om videreutvikling blant fabrikantene. Det illustrere av testresultatene opp gjennom årene.
Forbrukerrapporten nr 3, 1996 hadde en oversikt over prøveresultatene av 38 støvsugere. Der kom noen av de dyreste støvsugerne dårligst ut - særlig de som hadde tilleggsfunksjoner som "luftfukter".

Best i den undersøkelsen var Electrolux 25045 (pris ca kr 3.500.-)."Bra kjøp" var også AEG Vampyr 6450 og 7450 som hørte til de nest beste og var betydelig billigere (ca kr 2.000.-), og samme karakteristikk fikk Vorwerk Tiger 251, Miele 4361, Nilfisk GM 904 og AEG Vampyr 8550.

I 2005 kåret Forbrukerrapporten Siemens VS08G2020 (kr 2.500,-), Bosch BSG71835 (kr 1.900,-), Miele 571 (kr 1.800,-) og Miele SW 711 (kr 2.000,-) som de beste.'

I 2007 kåret Forbrukerrapporten Miele S5780 (kr 3.500,-) som best, nestbest: Nilfisk X300 (kr 4.000,-) og Miele S4211 (kr 1.800,-).

De fleste testede hadde ganske ren utblåsningsluft. Ingen av de testede støvsugerne fungerte tilfredsstillende på tepper.

Forbrukerrapporten har også testet selvgående robotstøvsugere , men selv den beste fikk ikke bedre karakter enn ”middels god”, og slike støvsugere kan jo ikke brukes mot det viktige støvet i høyden.

Det danske forbrugerrådet har gjennomført en bred test av støvsugere i 2012. Der må du betale.kr.50 for å få hele oversikten.

En forutsetning for at støvsugere skal være noenlunde effektive på tepper og teppegulv, er at de arbeider med gode, roterende børster. Testing av slike støvsugere - inklusive industristøvsugere - er informativ bare når den utføres på tepper som har vært i jevnlig bruk i 2-3 år. Denne nettsiden har ikke funnet noen offentlig rapport om slik testing.
Så lenge renholdet av heldekkende teppegulv er så usikkert, frarådes bruk av slike gulvmaterialer i bygninger der man ønsker et godt inneklima. Se Teppegulv anno 2013

Riktig bruk og vedlikehold av støvsugeren
En forutsetning for at en god støvsuger skal fungere godt, er at den vedlikeholdes godt. Les bruksanvisningen nøye og følg den!
Pass på at filtre og pose er montert riktig!
Støvposen må skiftes hyppig, og nok hyppigere enn de fleste praktiserer. Utblåsingsluften skal ikke lukte! I støvposer som står lenge i maskinen med støv, blir støvet ristet under støvsugingen og blir stadig mer finfordelt slik at mer og mer kan slippe gjennom posen og ut i utblåsningsluften.
Skift finfiltret som sitter i utblåsningsåpningen i henhold til bruksanvisningen. Hvis (skumgummi-) filtret som sitter mellom motoren og støvposen, er vaskbart, bør det vaskes iallfall for hvert 5. støvposeskift, alternativt bør filtret skiftes da.
Støvbeholderen til sentralstøvsugere er utstyrt med et filter som bør tas ut og vaskes rent kanskje hver, hver annen eller hver tredje måned.

Alt rengjøringsarbeid – også støvsuging - virvler opp støv.
Bevegelsene over gulvet både av rengjøreren og av støvsugeren virvler opp støv som ikke går gjennom støvsugeren.
Ved støvsuging av høye flater har bevegelsene der lett for å øke støvmengden i luften. Noen høye flater rengjøres best med bruk av tørrmopp eller fuktig fiberklut.

Under støvsuging bør rommet gjennomluftes godt og All støvsuging bør avsluttes med noen minutters gjennomlufting av rommet for å bli kvitt det meste av svevestøvet.
støvmaske.
Se også Renhold anno 2013
og Renhold og rengjøring ved luftveisallergi Renhold og rengjøring ved luftveisallergier

(Sist oppdatert 21.januar 2013)
Kjell Aas ©

Til toppen"

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideStøvsuger anno 2013