DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Inneklima, øyeplager og miljøhemming.

Spørsmål 20. august 2008)
Jeg har veldig irriterte øyeslimhinner som blir røde, irritert og svir voldsomt når jeg er i tette, rom, stekeos, for høy temperatur, ja mange ulike ting inne. Ute er jeg helt fin.
Jeg har en støv allergi som er godt regulert med medisiner, men det hjelper ikke på irritert øyeslimhinne. Dette er svært plagsomt og jeg er for tiden 50 prosent sykemeldt på min jobb. Jeg har sittet i 2 etasje over et kjøkken som ikke har hatt ventilasjon slik at all stekeos har kommet opp til meg på mitt kontor. Nå klarer jeg ikke å være mer en få minutter inne i møterom sammen med andre før jeg får vondt i øynene.
Jeg er henvist til en allergispesialist men det tar sin tid og primær legen har ingen medisiner å foreslå unntatt allergimed. som ikke hjelper på dette. Jeg har lest at det som hjelper mot irriterte øyeslimhinner er kortison. stemmer dette eller er det noe annet jeg kan ta som hjelper. Håper dere kan hjelpe meg slik at jeg kan ha mulighet til å fortsette i jobben min.

SVAR
(20. august 2008)
Dette er en miljøhemming. Det er viktig at også slik miljøhemming kommer frem i lyset .

Øyeplagene bør tas vare på så snart som mulig. Hvis øyedråper mot allergi ikke virker, kan det være at reaksjonene dreier seg om hyperreaktivitet. Beskrivelsen din passer for det.
Da hjelper kortisondråper vanligvis godt, men må ikke startes opp uten grundig undersøkelse hos øyespesialist. Få time hos en øyelege! Det burde være mulig å tilrettelegge arbeidsmiljøet , ditt kanskje med et romaggregat som henter friskluft unna stekeos? Kontakt ventilasjonsfirma om det!
Kanskje Arbeidstilsynet bør kontrollere kjøkkenet - det er neppe akseptabelt at en bedrift forpester luften.

Kommentar
Både pollenallergier og andre allergier som slår ut i øynene, ledsages av hyperreaktivitet. Ved pollenallergi kan noen få pollenkorn gi voldsom kløe, svie og hevelse slik at øynene lukkes helt.
Hyperreaktivitet kan også opptre i øynene uten noen kjent allergi kanskje etter en infeksjon eller sterk og vedvarende irritasjon. Det kan gi uttalt rødhet, sterk svie og ofte tåreflod. Lys kan virke smertende. Noen får hodepine.

Behandling.
Kontaktlinser bør ikke brukes. Ha god håndhygiene. Unngå å ta opp i øynene med fingrene.

Det er viktig å finne ut om øynene utsettes for spesielle allergener eller irritanter i bolig, på jobben eller andre steder. Slik eksponering bør reduseres best mulig.

Se om arbeidsplassen ovenfor og Vanlige sammenhenger mellom inneklima og sykdom.
Ofte blir det nødvendig å bytte til kontor der det kan tas spesielle hensyn (annet luftinntak, ingen kopimaskin eller printer, ikke teppegulv, forbud mot parfyme og andre kjemiske luftforurensningher.
I mange miljøer drysser det minetralullstøv fra dårlig isolerte isolasjonsmatter i himlingene. Det legger seg på alle flater, og bringes opp i ansiktet og øynene hvis man tar seg der.)
Skjermarbeid kan forverre.
Øyenplager kan dempes med lokale dråper. Ved allergi forebygger og lindrer antihistamindråper, og noen har glede av Lomudal øyedråper.
Ved hyperreaktivitet må andre midler som kortisondråper brukes. Det forutsetter imidlertid at øynene er grundig undersøkt av øyespesialist. Hornhinnen kan ha små og umerkelige skader, og i så fall kan kortisonbruk skade øyet.

(Sist oppdatert 20. august 2008).

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideInneklima, øyeplager og miljøhemming