DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Plager av luft-til-luft varmepumpe?

(Spørsmål 11. april 2008)
Jeg har gått forkjølet i over åtte uker; har vært hos lege og tatt haugevis med prøver, intet finnes.
Jeg er nesten bra, så begynner det på ny.
Har også i denne perioden vært i Syden, og da var jeg ikke så forkjølet, men da jeg kom hjem så begynte moroa igjen. Har nå vært hjemme i fire uker.
Jeg lurer på om vår varmeveksler (luft/luft) kan ha noe med dette å gjøre. Har dere fått spørsmål om varmevekseler og reaksjoner på disse?

SVAR:

Ja, det er kommet en del henvendelser om tilsvarende plager der det er mistanke til luft-til-luft varmepumpe.
Plagene som nevnes, er ”forkjølelse”, snue og sliming i luftveiene, hoste, svie i øynene, hodepine og astma. Det er ingen som har bevist slike sammenhenger, for de nevnte plagene kan ha mange mer eller mindre skjulte årsaker. I et tilfelle av astma der varmepumpen ble mistenkt, har den som var plaget funnet at det var en annen spesiell astmaårsak i boligen. I et annet tilfelle dreide det seg bare om feil innstilling av viftehastigheten.
Klager over støy er ellers i flertall .

Det ville være interessant å få samlet opplysninger om hvilke produkter det er som er installert der det oppstår plager, men det som beskrives kan skyldes prinsippet som gjelder for alle, nemlig 1/luft-luft varmpumper blåser opp støv, og 2/ oppvarming med varmluft er ikke det beste for inneklimaet.

Luft-til-luft varmepumper gir god energiøkonomisering (ENØK) , men har dessverre noen ulemper som kan gi plager.

Selv om filtret for gjennomstrømsluften kan fange opp en del støv, blir det gjerne til at luftstrømmen fra varmepumpen blåser opp mer finstøv slik at det blir mer respirabelt (innpustbart) svevestøv i inneluften.

Særlig irriterende svevestøv kommer ofte fra høye flater som rengjøres såpass sjelden at støvet får tatt til seg mye kjemi fra omgivelsene gjennom lang tid. Det kan gi irritasjon i slimhinnene.
Oppvarming med varmluft har også andre ulemper som kan gi hodepine.

Slik kan ENØK bli dårlig HENØK for noen (H står for helse og må stå først!).

Hvis du har andre varmekilder i huset, kan du jo slå av varmepumpen. Det kan ta både en og to uker før du i så fall vil merke bedring. Når du så føler deg bra, bør varmepumpen få prøve seg igjen - og så får du vurdere dette.

(Sist oppdatert 11. april 2008)

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsidePlager av luft-til-luft varmepumpe?