DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Varmepumpe og astma?

Jeg bor i et eldre trehus hvor oppvarmingen til nå har vært basert på strøm (varmekabler og panelovner) samt vedfyring daglig.

Jeg har hatt astma siden 2 års alder med allergi for alle typer pelsdyr. Har siden ca 24-års alder måttet bruke fast medisinering daglig for å være symptomfri. De siste årene har jeg brukt Singulair sammen med Aerobec, noe som har fungert veldig bra.

For 2 uker siden installerte vi luft til luft varmepumpe i huset, og etter det har jeg fått en merkelig fornemmelse av "tetthet". Det føles som om nedre del av lungene er snørt sammen, jeg får liksom ikke puste dypt nok.

Kan det ha sammenheng med varmepumpen? Blir det for mye svevestøv i luften i og med at det er inneluften som sirkuleres, dette til tross for at luften passerer filter?

Varmepumpen kostet meg mye penger så jeg er jo litt fortvilet.
Ville det for eksempel hjelpe å ha en luftfukter i tillegg?

SVAR

Det er sannsynlig at din luft-luft varmepumpe blåser opp mer svevestøv (sannsynligvis finkalibret svevestøv med kjemisk last) slik at du får mer bronkial obstruksjon.

(Varmepumpe kan bidra til bedre inneklima, men kan også forverre det ved å blåse opp mer finkalibret svevestøv (som ikke fanges opp av filteret. Du bør få installatøren til å kontrollere filteret!
Du bør konsultere legen din om dette (nettsiden erstatter ikke konsultasjoner hos lege), men før det kan du gjøre noen forundersøkelser med bruk av PEF (som du bør ha!).

Gjør for eksempel følgende: Mål PEF før og 10 miniutter etter inhalasjon av passende dose hurtigvirkende astmaåpner.
Noter resultatene. Hvis du ikke oppnår 15-20% bedring med inhalasjonen, bør du snarest undersøkes med utvidet lungefunksjonstest (spirometri / flow-volum test).
Hvis du har god nok effekt av inhalasjonen, fortsett medf PEF morgen, midt på dagen og aften (gjerne med inhalasjoner ved behov.
Så kan du slå av varmepumpen i to døgn og gjenta PEF. Er PEF før inhalasjon da blitt bedre og du føler deg bedre - eller ingen av delene, så får legen bedre informasjon og utgangspunkt for undersøkelser og tiltak.

Jeg tror ikke det vil hjelpe med noen luftfukter (da må du iallfall først måle relativ luftfuktighet (RF) ute og inne! Det er også tvilsomt om det vil hjelpe med en luftrenser.

(Sist oppdatert 17. februar 2008)

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideVarmepumpe og astma?