DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Røyklukt fra naboer! Hvorfor?

I mai kjøpte jeg en 2-roms leilighet i 4. etasje i en 8-etasjes blokk bygget i 1965. I disse 21 årene har det bare vært 2 eiere.
Alle rom venter mot vest, rekkefølgen er soverom, kjøkken, bad, stue. Alle rom har store vinduer, også badet. Kjøkken og bad har avtrekksventil til et 60 x 60 cm stort "rom", det er god avtrekk. Det er utgang til balkong fra soverom. Soverommets bakvegg grenser til naboens bad og entre.
Naboens bad har avtrekksventil på veggen mot mitt soverom (konstatert ved å gå på visning i en identisk leilighet). Denne ventilasjonssjakten går fra taket i blokkens inngangsparti og opp.


Fra ca. oktober da det ble kaldt i været er jeg plaget av kraftig røyklukt i soverommet. Røyklukten er lokalisert til den delen av bakveggen som grenser til naboens bad. Røyklukten kommer og går litt, men er så sterk at soverommet er ubrukelig.
Lukten kommer hele døgnet. Det er ingen annen røyklukt, heller ikke på balkongen. Når jeg setter opp vinduet på badet helt, blir røyklukten på soverommet nesten borte, også hvis jeg stenger alle dører. Dette har jeg testet flere ganger.
Jeg forstår ikke sammenhengen siden badet og soverommet er adskilt med kjøkken og entre. Er det noe jeg kan gjøre for å isolere bakveggen? Den gir en myk, hul lyd når jeg banker på den. Det ytterste sjiktet er en gipsplate. Jeg vurderer å flytte, men vil gjerne få vite om det finnes noe alternativ for å bli kvitt problemet

SVAR
Det er sannsynlig at det er en lekkasje i avtrekkssjakten i veggen mot naboen, evt. med kilder til røyklukt også i lavere etasjer. (Har soverommet ditt en ventil i den veggen?).
Selv om det ikke er ventil der, kan røyklukt trenge inn i utettheter i overganger gulv/vegg, i skap etc.
Med kaldere vær og oppvarming inne kan det oppstå et relativt undertrykk i soverommet som trekker røyklukten inn (trykkforholdene endres kanskje når du åpner vinduet på badet).
Hvis lukten kommer gjennom gliper i overganger eller lignende, vil det ikke hjelpe å isolere bakveggen.

En dyktig ventilasjonsekspert kan finne ut av dette.
Hvis det er en lekkasje i sjakten, kan det bli temmelig komplisert og kostbart, men må vel ordnes av et fellesskap i bygget. Det er vel trolig at den du kjøpte leiligheten av, har hatt det samme problemet, og har i så fall forsømt å meddele dette i forbindelse med salget (?). Hvis du flytter – og selger denne leiligheten – er iallfall du forpliktet til å opplyse om denne svakheten.

Tilbakemelding

___ I dette tilfellet har innsenderen sendt en tilbakemelding om det videre forløpe; noe som redaktøren setter pris på og ønsker mer av!
Tilbakemelding fra innsenderen: ”Takk for svar. Da jeg rev det innebygde skapet hvor røyklukten var sterkest, oppdaget jeg 2 hull i betongveggen inn mot avtrekkssjakten. I hullene var det en sterk luftstrøm inn til min leilighet. Hullene hadde ca. 3 cm diameter og det ser ut som de har vært der siden huset ble bygget. (I tillegg er det 2 hull med samme diameter som går bare ca. 10 cm inn i veggen).
Etter at jeg tettet hullene er det ingen røyklukt. Avtrekkssjakten har ventiler bare i badene i naboleiligheten og leilighetene som ligger over og under naboleiligheten. Derfor er problemet sannsynligvis blitt akutt når beboere har begynt å henlegge røykingen til badet istedenfor i alle rom.

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideRøyklukt fra naboer! Hvorfor?