DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Mystisk tilsoting i nybygg.Svertestøv (Schwartze Staube, Magic dust)

I noen boliger danner det seg et gråsvart, sotliknende belegg av støv over alt, i taket og på vegger, dører, vinduer, karmer, hyller, lister, bilder og møbler.
Vanligvis opptrer dette i fyrinssesongen. Aller mest kommer det da på kalde flater (yttervegg og vinduer). Det kan opptre med mørkere flekker nær ved taklamper og andre varmekilder og ofte på veggen over varmeapparater.


Støvet sitter godt, er vanskelig å vaske bort – og så kommer det igjen uten at det kan forklares med forurensnnger fra uteluft eller sot fra ovner og peiser etc. (derfor betegnelsen ”magic dust”).

I noen tilfeller kan en mistenke at det sotliknende støvet kommer fra ovner og peiser med for dårlig trekk eller fra utstrakt bruk av oljelamper og stearinlys, men det har vist seg at fenomenet oppttrer aller hyppigst i nybygg og nylig ombygde bygninger eller boliger som nylig har vært pusset opp eller fått nytt gulvbelegg. Mistanken har derfor etter hvert vært rettet mot at svertestøvet kan skyldes et eller annet i de moderne materialene som har vært brukt.

Grundige undersøkelser som for det meste er gjennomført i Tyskland, har vist en sammenheng mellom forekomst av svertestøv og avgassinger fra materialene. Slike avgasser kalles ”flyktige organiske forbindelser” og betegnes ”"VOC”som er forkortelsen for dette på engelsk (Volatile Organic Compounds). Noen av disse avgasses noe tregt. De er ”halvflyktige” (eng.: ”semi-voltatile”) og betegnes ”SVOC”.

Grundig omtale av fenomenet med fotografier av typisk svertestøv finnes i dokumentet Svertestøv og SVOC.

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideMystisk tilsmussing inne: Svertestøv