DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Muggentt ostesmørbrød i ventilasjonskanalen. Om byggeslurv.

Fukt og muggsoppvekst på grunn av feil i flere ledd av byggeprosessen byggeprosessen
er et kjempeproblem i Norge. Ikke sjelden kommer det fuktskader i forbindelse med våtrom der fuktsperre mangler i gulvet eller er lagt galt, eller der gulvet heller slik at vann renner bort fra sluket og inn mot en vegg (uten fuktsikring).

Det er også nesten utrolig hva som kan avdekkes av annen slags byggeslurv og ansvarsløshet bak problemer med vond lukt og dårlig inneklima i mange bygninger. Her er noen få eksempler:

 • En barnehage var rehabilitert og hadde fått nytt ventilasjonssystem, men etter noen måneder var inneluften like dårlig som før, og de som kom utenfra syntes det luktet litt mugg. Det ble ikke funnet noen fuktskade som kunne forklare mugglukten, men det viste seg at det var dårlig luftstrøm fra noen av tilluftsventilene (med enkel testing av luftstrømmen med røykampulle). Det var dårlig med inspeksjonsluker i kanalsystemet, men det var mulig å få noen glimt. Inntrykket var at det var et eller annet som blokkerte en vannrett kanal over himlingsplatene. Dette stykket ble demontert og åpnet. Funn: En svær klatt av mugg satt som en tett kork i kanalen. I kjernen av denne klumpen var de sørgelige restene av noe som hadde vært et ostesmørbrød.
 • I et kontorbygg klaget et flertall av de ansatte over "altfor tørr luft" med irriterte slimhinner i nesen og svie i øynene.
  De ønsket seg luftfukter, men det var like plagsomt når det var tåke eller regn ute. (Da er det høy luftfuktighet både ute og inne)!
  Det viste seg at alle høye flater, karmer, lister, hengende armatur etc hadde et synlig lag av betongstøv og glassvattstøv, og slikt støv kom også på arbeidsbordene.
  Byggestøv - støv fra betong og glassfiber er meget irriterende for hud og slimhinner.

 • Under rehabilitering av et skolebygg ble innerveggen fjernet i noen klasserom. I hulrommet sammen med isolasjonsmateriale ble det et sted funnet en halvtom termosflaske med stinkende innhold,. Et annet sted dukket det opp en tom ølflaske (Bayerøl).
 • I en bolig ble det klaget over at de ikke ble kvitt matlukten fra kjøkkenet selv om kjøkkenviften gikk for fullt. En rask titt utenfra på ytterveggen viste at det ikke var noen utblåsingsventil der, så all matosen gikk inn i isolasjonsmaterialet i veggen.

 • I et annet nytt bolighus med klaffventiler på ytterveggene for alle soverom, fungerte disse ikke i det hele tatt fordi fluenettingen på utsiden av ventilkasetten var blitt tettet til av oljemaling da huset ble malt.

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideMuggent ostesmørbrød i ventilasjonskanalen. Om byggeslurv.