DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Pollen ute og inne

  • Pollen fra vindbestøvede planter og rakletrær gir mange plager med høysnue og / eller pollenastma.

  • I Norge begynner sesongen allerede i februar / mars, avhengig av bosted.

  • Det er viktig å skaffe seg fristed for dette inne i sin egen bolig


Allerede i februar er de første raklene modne på oretrær og hasseltrær i sørhellingene noen steder syd og sydvest i landet - noe avhengig av været. Se f.eks. oppslag i Bergens Tidende 17.februar 2003. (journalist Jon Tufto)
og
Presseklipp 10. mars 2004:

Ta allergimedisinen nå!
Oppslag 10. mars 2004 i Aftenposten(journalist Line Kaspersen)
og
Dagsavisen (journalist Anne Karin Sæther.

Vår kommentar:
På Sørlandet og i sørvest er det allerede for sent. Der startet sesongen for pollen fra or og hassel allerede i midten av februar!


Hver moden rakle kan sende fra seg et par-tre millioner pollenkorn som bæres langt av sted med vind og vær.
Snart kommer det mer!
Først fra or, så hassel og så bjørk før sesongen for gresspollen slår til.


--------
Hasselbusk med modne rakler og nærbilde av raklene.
(Foto: K.Aas)
Dette er vindbårne pollen som hører til de "sinteste" allergenkildene ("fareklasse 1"). Noen av dem kan flyte med vinden hundrevis av kilometre.
Sesongene for de viktigste årsakene til pollenallergi finnes i pollenkalendre som du bl.a. kan skaffe deg bl.a. gjennom NAAF og andre kilder


Du vil ha det best om du starter med forebyggende medisiner minst en uke før den aktuelle pollensesongen starter. Spredningen er avhengig av værforholdene.

Det er aller mest pollen i luften i klarvær og soslkinn med litt vind. . Da lønner det seg å holde seg mest mulig inne med lukkede dører og vinduer, og iallfall unngå fysiske anstrengelser ute.

I regnvær er det lite eller ikke noe pollen i luften, og i gråvær er det også forholdsvis lite. Da kan du ferdes fritt ute og ta igjen det forsømte. Når det så klarner opp, kan det bli ekstra ille for da skal trærne "ta igjen det forsømte". Start dagen med å ta en titt på været!
Du bør følge med på pollevarslene som kommer i mange av de største avisene og i radio og fjernsyn i forbindelse med værmeldingene. De er tilgjengelige på internett bl.a. gjennom NAAF og andre kilder
Norges Astma- og Allergiforbund starter pollenvarslingen 25. februar.


Hvis du får høysnue, er du langt fra alene om det, for dette rammer omtrent hver fjerde til femte nordmann. Noen får også astma av pollenallergi.

Kryssreaksjoner
Pollen inneholder mange proteiner som kan medvirke til allergien. Dette kalles kryssreaksjoner eller kryssallergi som du bør lese om ved å klikke her.

Svært vanlig er det med kryssreaksjoner mellom pollen innbyrdes. Bjørkepollen er nok den verste av pollen fra rakletrær. Mange, men ikke alle med allergi mot bjørkepollen, er derfor allergiske også mot pollen fra hassel- og ore-rakler.

De aller fleste gresspollenartene kryssreagerer. Er du allergisk mot timotei, er du også allergisk mot de fleste andre gressortene.

Hver rakle kan gi fra seg to-tre-fire millioner pollenkorn. Noen ganske få pollenkorn kan sette i gang nyserier, tette nesen, gi snue og gjøre deg tung i hodet og utilpass, eller de kan gi deg hovne, såre og kløende øyne slik at du ikke orker lys.

Det er også andre trær som gir fra seg pollen til luften til plage for allergikere, men vanligvis ikke så mye som de tre nevnte. Furu og gran gir også fra seg mengder av pollen til luften. Det er gjerne pollen fra disse trærne som du ser ligger som et gult støvlag i vinduskarmer og på søledammer. De blir lett synlige fordi de er ganske store. De pollenkornene er slik at de veldig sjelden gir allergi.

Gress av alle slag er også vindbestøvet og en viktig kilde til høysnue (derav navnet!). Gressartene kryssreagerer slik at den som er allergisk mot en gressart, reagerer på nær sagt alle gressarter.
Gresspollen sprer seg ikke så langt av gårde som raklepollen, men kan virke noe kilometer vekk fra kilden.

Unngå raklekvister og andre pollenkilder inne!

En ufravikelig regel er å la være å ta inn raklekvister og seljekvister med gåsunger. Kvister som brukes til fastelavnsris, må ikke ha rakler! Det er noe som man bør merke seg i barnehager.

Test raklene selv!
Du kan ha god nytte av pollenkalendere og pollenvarsel, men forholdene kan være litt annerledes akkurat der du bor. Da kan du finne ut av det selv.
Rakler modner veldig fort i stuetemperatur. Det fenomenet kan du gjøre bruk av for å finne ut hvor langt raklene er kommet I nabolaget ditt. Når den aktuelle pollensesongen nærmer seg, kan du ta en liten kvist med umodne rakler fra et rakletre i en solrik sørhelling.
Putt kvisten i en klar plastpose med raklene innerst. Snør sammen plastposen rundt kvisten med en hyssing eller strikk slik at kvisten stikker nok ut til å kunne settes i vann uten at noen pollenkorn kan slippe ut.
Sett kvisten i litt vann inne i vanlig romtemperatur og gjerne i en vinduskarm. Hvis det nå bare er en ukes tid (i godt vær) før raklene modner ute, vil du se at kvisten inne gir fra seg gult pollenstøv i løpet av et par døgn.
Så vet du det, og bør begynne med forebyggende medisiner før pollen slår til der du bor. Bedre føre var enn etter snar!

Ved pollenallergi skal man heller ikke ta inn blomster eller andre planter som kan gi allergi.

Ukontrollert allergi fører til hyperreaktivitet

Mange med høysnue merker etter en stund at de også blir verre av andre ting enn pollen. Øynene kan svi, og nesen blir tett og irritert med snue av f.eks. malinglukt, tobakksrøyk og støv i rommet. Det er kommet hyperreaktivitet i tillegg til allergien. Det betyr at øyne og nese, kanskje også bronkiene, blir overirritable.

Allergien har skylden, for en allergisk reaksjon er en slags betennelse (inflammasjon), og slik inflammasjon i slimhinnene fører ofte til hyperreaktivitet.
Da reagerer man på en rekke ulike irritanter og bør ha minst mulig av slike irritanter inne.

Dette kan vare en stund også etter pollensesongen, men gir seg vanligvis hvis det ikke er andre allergenkilder eller andre årsaker som opprettholder hyperreaktivitet.

Forebyggende medisiner

Det kan være god hjelp i forebyggende medisiner når de brukes riktig og tas i tide, helst med start noen dager før pollensesongen.
Ingen medisiner tar ondet ved roten, men de demper symptomene atskillig og gjør livet lettere ved pollenallergi. En viktig gevinst i tillegg er at riktig bruk av riktige forebyggende medisiner kan hindre utviklingen av hyperreaktivitet.

Mange har det likevel så ille at de må holde seg mest mulig inne når det er mye pollen i luften ute. Aller vanskeligst er det ofte for de som har uttalte øyenplager.

Pollen kan komme inn med luften

Uteluft kommer jo også inn. All tilførsel av friskluft er uteluft selv om den er forurenset, og i pollensesongen er den forurenset av pollen. Da er naturen den verste forurenseren for alle med høysnue.
I tillegg er det også masser av sporer fra muggsopper i luften fra frosten går til den kommer igjen. Andre luftforurensninger bidrar til mer allergi og verre plager. Det er faktisk mer pollenallergi i by - og industriområder enn det er på landet (men det er ingen som har vurdert kvaliteten på innemiljøet samtidig).

Det er en del tiltak som kan hindre at pollen kommer inn med luften utenfra. Best er bruk av balansert ventilasjon med filtre som stopper pollenkornene. Også gode luft-til-luft varmepumper har filtre som holder igjen pollen. Husk å skifte filtrene før de blir tette av pollen!
Det finnes også forskjellige ventilasjonssystemer med filtre som kan settes inn for enkeltrom – med mer eller mindre hell. Slike romaggregater kan bidra til at f.eks soverommet blir nærmest fritt for pollen. Du må evt kontakte et VVS eller inneklimafirma for å få løsninger som passer dine behov og din økonomi.

Det er også blitt reklamert for "pollenfiltre" som kan settes opp i vindusåpningene slik at man skulle kunne lufte gjennom vinduene uten at pollen slipper inn. Prinsippet er det samme som for myggnetting, bare at porene er meget mindre.
Da blir det imidlertid også for trangt for tilstrekkelig luftskifte av rommet hvis det ikke samtidig finnes aktiv mekanisk ventilasjon som suger inn luft i rommet gjennom pollenfiltret. Det er vanskelig å få til!
Luftrensere inne i rommene er vanligvis til liten nytte.

I alle tilfeller må man unngå å holde dører og vinduer åpne når det er mye pollen i luften ute og spesielt ikke på sider som kan fange opp mye pollen der de kommer med vind og luftstrømmer. Det er tryggest tidlig på natten. Og alltid trygt i regnvær. For pollenallergikere er "dårlig vær" godt vær. Sengetøy bør ikke luftes ute når det er pollen i luften.

Renhold og rengjøring er viktig

Uansett hva man gjør, kan det komme noe pollen inn, blant annet når noen går ut eller inn. Da gjelder det at det ikke samler seg opp mye pollen i husstøvet. Det kan lett samle seg opp på høye flater som ikke rengjøres ofte. Derfra fyker de ut i luften ved den minste bevegelse i rommet. En god støvsuger med allergifilter og en fuktig klut eller miljøkluter er gode hjelpemidler.

Det samler seg også der det er høy "loddenfaktor" slik som tepper og grove tekstiler. Man kan finne allergiaktive pollen i teppegulv langt ut på vinteren! Når noen beveger seg i rommet, blir det svevestøv som pustes inn eller kommer på øyeslimhinnene.

Medisiner mot symptomene

Om pollenallergien slår til likevel, er det heldigvis medisiner som hjelper godt på de aller fleste. Legen din vil gi deg gode råd og resept. Både antihistaminer og nesedråper kan fåes uten resept, men det er lurt å rådføre seg med legen. Medisinene tar ikke ondet ved roten. Det er best å unngå årsaken til pollenallergi.
Derfor bør innemiljøet for pollenallergikere holdes så fritt som mulig for pollen.


Presseklipp

Ta allergimedisinen nå!
Oppslag 10. mars 2004 i Aftenposten(journalist Line Kaspersen)
og
Dagsavisen (journalist Anne Karin Sæther.

Vår kommentar:
På Sørlandet og i sørvest er det allerede for sent. Der startet sesongen for pollen fra or og hassel allerede i midten av februar!

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsidePollen ute og inne