DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Tekstiler

  • Bruk og valg av tekstiler i gardiner, på møbler og i annen innredning kan bety mye for innemiljøet

  • Fargevalg styres av estetiske behov, men mennesker med allergi mot spesielle farger må unngå kontakt med disse
  • Tekstilene bør være lette å rengjøre.

  • De bør ikke inneholde dyrehår der det er risiko for allergi
  • Teppegulv frarådes. I stedet bør velges tepper som kan tas ut for rengjøring etter behov.


Det er et utrolig stort og variert tilbud av tekstiler til bruk i gardiner, på møbler og annen innredning. Valget styres ofte av rent estetsiek behov og smak, men hensynet til inneklimaet bør tas med i vurderingen. Ved allergi bør særlige hensyn tas med.

Tunge og lodne tekstiler og alle tekstiler med ru overflate i et rom øker det vi kaller rommets "loddenfaktor" som er beskrevet i "Kvalifisert skjønn metoden". De tar opp i seg gasser (og lukt) fra romluften og avgir dette langsomt over tid. Røyklukt kan henge igjen i ukesvis i et rom med tunge gardiner om det har vært røkt i rommet. De samler også støv og avgir etter hvert mye støv til inneluftenb Jo høyere loddenfaktor, jo mer kreves det av renhold for å få og opprettholde et godt inneklima.

Både for allergikere og alle andre er det viktigst at møbeltrekk ikke er støvsamlere og er lette å holde rene (og her kommer kvaliteten på støvsugeren inn!).Det vil spare deg for mye ekstra arbeid og irritasjon å velge tekstiler som er lette å hode rene. Teppegulv klarer du neppe å holde rene nok.
Tekstilene bør heller ikke avgi gasser. (NB! mange møbelstoffer kan være impregnert bl.a. med formalin som krever god utlufting etter utpakking).

For allergikere gjelder generelt at tekstilene (eller møbelstoppen) ikke skal inneholde dyrehår (mange gamle og "antikke" stoppede møbler inneholder hestetagl). Husk at ekte angoragarn/stoff inneholder kaninhår.
Grove ullstoffer skaper problemer for noen med allergi mot saueull.
I tunge gardiner og i møbler og særlig slike med grove stoffer samler det seg med tiden også støv som besøkende har med seg på klærne sine. Derfor finner vi vanligvis en god del allergener fra katt og hund også i hjem der det ikke har vært noe dyrehold. Dette er viktig ikke minst i barnehager og skoler der mengden av slike allergener fra dyr ofte finnes i så store mengder at man med litt fleip kan si at det "til en hver tid finnes en halv katt der".

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideTekstiler