DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Kronisk luftveissykdom (KOLS) og klima. Aktuelt spørsmål og svar.

Peter A. (62 år) skriver: "Jeg har fått diagnosen KOLS og er anbefalt å leie meg inn på NAAF’s behandlingssted på Gran Canari. Jeg har ikke særlig godf økonomi og lurer på hva jeg kan oppnå med et opphold der – og hvor lenge?"

Eksperten svarer

KOLS (kronisk obstruktiv luftveissykdom) omfatter flere forskjellige kroniske sykdommer med forskjellig grunnlag . De opptrer med forskjellige grader av pustebesvær som kan ligne astma. KOLS opptrer mer og mer I eldre alder. Det forekommer også overgangsformer mellom alvorlig astma og KOLS. som det er vanskelig å skille mellom.

Medisiner som pleier hjelpe meget godt ved astma, kan hjelpe noe også ved KOLS, men ofte hjelper de ikke godt nok. Sykdommene har bl.a. det til felles at de forverres av luftveisinfeksjoner, luftforurensninger og kaldt og rått vær..

Klimaet I Norge er vanligvis ikke gunstig for mennesker med KOLS. Høst og vinter kan være vanskelige årstider med mye dårlig eller kaldt vær som vi må skjerme oss ekstra godt mot ("Klimaskjermer").. Da er det også sesong for forkjølelser og influensa mm. Det er mange med denne sykdommen som føler seg meget bedre og tryggere I syden – på samme måte som barn og voksne med astma, kroniske bronkitter og andre kroniske lungesykdommer.

Steder I syden med stabilt høytrykksklima, sol og behagelig temperatur ute synes å være gunstig for mange forskjellige sykdommer (se Klimaskjermer), men det er omtrent like mange av de lokale innbyggerne som har f.eks. astma eller KOLS, som det er I Norge. Det er fordi disse sykdommene har mange ulike årsaker.

En meget vitig årsak til KOLS er tobakksrøyking., eller sagt med andre ord: KOLS kan være den straffen mange får for røyking. Det er enda flere som får KOLS av røyking en det er røykere som får lungekreft – enda det er svært mange også det! Røyking forverrer KOLS, og forkorter livet uansett hvor man oppholder seg.

Hvis du kan klare det økonomisk, kan det godt være at du vil føle deg meget bedre I syden gjennom den vanskeligste delen av året, og Gran Canari hører til de best egnede stedene. Det er imidlertid stor forskjell på værforholdene på Gran Canaria, og I Las Palmas og andre byer kan det tidvis være mye forurensninger I luften.

Behandlingsstedet til NAAF (Norges Astma- og allergiforbund) ligger I det beste området på Gran Canari for dette formålet (Valle Marina ved Arguineguin). .

På dette, Det norske helsesenter, er det dessverre utrolig mange som røyker – også på steder der det er forbudt. Mange blir plaget av det, slik at de finner seg andre steder.

KOLS er en såkalt irreversibel sykdom, dvs at den ikke går tilbake. Du kan derfor ikke forvente at et opphold I gunstigere klima vil gjøre deg frisk, men det vil sannsynligvis gjøre deg godt. Spesielt godt vil det kunne virke hvis du I det behagelige klimaet unngår luftforurensninger og benytter anledningen til fysisk

aktivitet som bedrer kondisjonen og almentilstanden din. Et opphold I syden bør nok være minst en måneds tid for å monne ved KOLS.

Slik kan du bygge opp styrke og almentilstand med bedre motstandskraft som varer så lenge du er I syden. Det kan også kjennes godt lenge etterpå.Hvor lenge de gode virkningene sitter I etter at du er kommet hjem, vil imidlertid være avhengig av mange forhold slik som din livsstil (røyking) og kontakt med luftforurensninger (ute og særlig inne) og hvor mye du utsettes for smitte osv.

Jeg tror nok det vil være fornuftig å spørre legen din om dette , for KOLS kan være så mangt!

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideKronisk luftveissykdom (KOLS) og klima