DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

O, Jul med din glede (for alle ???!)

Julepynt og julegodter øker risiko for plager av allergi eller annen overømfintlighet. Altfor mange barn og unge og noen voksne forbinder ikke julen så mye med kos og "Du grønne glitrende tre...", men mer med plager og ikke sjelden med ulende ambulanse og blinkende blålys.

Svært mange opplever å få dager og netter ødelagt på grunn av manglende omtanke og hensyn i julen. Mye av det kan unngås med litt ekstra omtanke

En GOD jul er en TRYGG jul.

Når vi forbereder oss til jul, er det mye å tenke på.

Noe av det man bør vurdere er hva man trekker inn i stuen. Det er mange med allergi, astma eller overømfintlighet i øyne og nese som blir dårlige i juletiden. Det gjelder også mange med forskjellige typer av såkalt inneklimasyke eller duftintoleranse

Slike plager gjør at julen slett ikke blir "gledelig", men en tid for vonde opplevelser.
Bruk OMTANKE!

Plagene kan ha mange forskjellige årsaker og skyldes ulike reaksjonsmåter. Vanligst er allergi og hyperreaktivitet (irritabilitet i slimhinnene for en rekke ulike stoffer i luften, såkalte irritanter) med snue, hoste, sviende øyne og eller astma. Elveblest og oppbluss av eksem forekommer også hyppig i juletiden.

Mange lurer da på om de er allergiske mot juletreet. Det kan nok være at juletreet har skylden for en del av reaksjonene, men det er ikke nødvendigvis allergi. Ofte er det snakk om hyperreaktivitet i luftveiene.

Der også mange som plages på grunn av kjemisk miljøintoleranse.

Det er derfor slett ikke sikkert at det er juletreet i seg selv som forårsaker plagene. Det kan også være mye annet.
Ofte er det bruk av parfyme og andre duftstoffer som er verstingene

Juletreet
Man blir ikke allergisk mot selve juletreet, men det kan kanskje hende at det har festet seg rikelig med pollen fra f.eks. bjørk eller gress til barnålene i pollensesongen. Barnålene er klebrige slik at pollen nok kan sitte fast der tross regn og vind. Når treet tas inn, tørker det, og pollenstøvet kan løsne og blande seg i husstøvet. Ved uttalt pollenallergi kan dette tenkes å gi plager, men det er ikke vitenskapelig vist (det er ikke utforsket).

Juletrær og barnåler gir imidlertid fra seg atskillige terpentinliknende gasser (terpener). Slike terpener kan virke som irritant. I allfall er det mange med astma og hyperreaktivitet som forteller at de blir syke når de kommer nær friske juletrær inne.
Mange juletrær og særlig de som er importert, er også sprøytet med forskjellige kjemiske stoffer. Når treet tas inn i varmen, gir det fra seg slike kjemiske stoffer til inneluften. De kan virke som irritanter ved hyperreaktivitet og gi plager.
Mange, kanskje de aller fleste norske juletreprodusenter lar være å sprøyte trærne, og da slipper man denne forurensningen. Du kan jo spørre selgeren.

Hva kan du gjøre for å unngå problemer med juletreet?

 • Unngå juletrær som er kjemisk behandlet.
 • Du kan spyle treet godt (f.eks i dusjen) og ha god utlufting (helst litt gjennomtrekk) mens det tørker.
 • Avgassingen av terpener vil nok avta betydelig i løpet av en uke eller to hvis treet står inne i værelsestemperatur og det er litt luftskifte.
 • De mest overfølsomme bør velge kunstig juletre, men også det må kvitte seg med gammelt støv.

 • Julepynten
  Mye av dette har ligget og samlet støv i bortimot et år. Har den hatt kontakt med fukt, kan det også være muggsopper i støvet! Julepynt kan derfor bidra til at det blir mye uønsket svevestøv i inneluften. Noe glitter og stas avgir også gasser som kan irritere.
  Julestjerne
  Det er ganske mange som hevder at de reagerer på julestjerne. Det dreier seg nok ofte om reaksjon på noe annet som finnes inne samtidig, men dette er ikke godt nok undersøkt. Det pasienter forteller, gir sterk mistanke om at julestjerner avgasser irritanter.
  Stearinlys, peisrøyk, røkelse osv
  Mye av det som brukes for å skape kos og julestemning, forurenser inneluften. Det gjelder også parfyme og blomsterduft. Dette bør unngås ved overfølsomhet fra bl,a, svibler i øyne og luftveier. Brennende stearinlys gir plager hos noen, og osen fra dem når de slukkes, virker sterkt på mange med astma (hyperreaktivitet) !
  Husk at bruk av peis eller åpen flamme krever ekstra tilførsel av frisk luft for at det ikke skal ose. Os virker som sykdomsutløsende irritant.!

  Aller verst forurensning av inneluft er tobakksrøyk. De som må røyke, får gjøre det ute! Ofte er det slik at den som røyker nekter skyld ved å vise til at den som får astma e.l. på grunn av passiv røyking, ikke viser sykdomstegn med en gang . Det er et eksempel på vanlig uvitenhet. Sykdomsreaksjonene starter stille og umerkelig (dels ved at tobakksrøyken senker tåletersklen for andre irritanter og/eller allergener). Først kommer stum astma snikende, og så slår det kanskje ut i anfall først et stykke ut på natten etter at alle har lagt seg.
  Slik kan reaksjonene være også overfor parfyme

  >Mat inkl. frukt
  Allergi mot mat og gotter er vanlig særlig hos barn. Hos noen skal det bare mikroskopiske mengder til for å utløse alvorlige reaksjoner. Slik er det ved allergi mot egg og andre matvarer i fareklasse 1. Bare å legge en brødskive på en fjel der det tidligere har ligget egg, kan gi alvorlige utslag hos de uheldige.
  Noen barn har allergi mot helt spesielle matsorter. De fleste tåler f.eks. banan, men en og annen reagerer allergisk også mot det, og da kan det være for mye at noen i samme rom skreller en banan.

  Slike forhold krever at det tas strenge hensyn. Første bud og krav er at alle berørte får skikkelig informasjon.

  Familier som har slik allergi hos barn eller voksne, finner frem til oppskrifter på trygg julemat og trygge kaker og gotter. Andre som inviterer allergiske gjester i julen, kan på forhånd låne oppskriftbøker eller få oppskrifter slik at også de allergisken gjestene kan hygge seg. Alternativet er at de selv tar med seg noe godt som de tåler.

  Nøtter og nøttestøv
  Mange er veldig allergiske mot nøtter (samt mandler, marsipan og lignende). Det skal ofte uhyre lite til for å utløse plager. Ganske mange barn og unge er kjørt i ambulanse med ulende sirener og blålys på grunn av alvorlig allergireaksjon eller vanskelig astma. Det er en vond opplevelse! Svært ofte later det til at det er nøtteallergien som har slått til.
  Er det nøtteallergi hos noen i huset, bør det ikke knekkes nøtter der i det hele tatt. Ved knekkingen fyker det mye støv fra skallet ut i rommet, og det støvet kan utløse allergi. Som erstatning for hakkede mandler er det mange som tåler solsikkefrø (f.eks. til gløgg)

  Dårlig inneluft
  Jo flere mennesker inne i et lukket rom, jo dårligere inneluft. Det er vanligvis ikke en enkel luftforurensning inne som utløser plager, men blandinger og uheldige kombinasjoner. Dårlig og "tett" inneluft starter ofte opp astma gjerne som stum astma i noen timer før det blir merkbart for andre. Sørg derfor for at det kommer inn nok frisk luft! Kortvarig gjennomtrekk (2-3 minutter) er ofte mye mer effektivt enn langvarig lufting fra ett vindu eller liknende. Der det er ventilasjonssystem, bør luftvekslingen økes når det er mange mennesker til stede. Det hjelper noe å åpne dører til tilstøtende rom slik at det blir mer luft å dele på.

  Skjulte allergenkilder
  I julen kommer vi ofte i mer og nærere kontakt med slekt og venner. Mange av dem har kjæledyr hjemme, og da har de nok støv fra kjæledyret på klærne sine. Det gjelder særlig fra hund og katt. Ved uttalt allergi mot slike dyr kan det støvet utløse allergien! Med omtanke og klæsbørsting kan det unngås.
  Annet
  Atopisk eksem blusser ofte opp i julen. Det kan skyldes svevestøv i luften, men oftere kan det nok være andre årsaker. Hvis innetemperaturen er for høy, øker kløen, kloringen og eksemet. Kløen kan også forverres av spenning og forventning for ikke å snakke om kostfeil: smuler fra kaker som ikke tåles, for mye søtsaker, for mye krydder eller liknende. Slike kostfeil kan også gi elveblest .

  Det gjelder å vise hensyn på en balansert måte uten å overdrive. Den som selv er allergisk, bør vurdere å ta litt ekstra forebyggende medisiner disse dagene. De som skal dra på julebesøk til familier der det er noen med allergi eller astma, gjør klokt i og viser sin omtanke om de ringer på forhånd og spør om det er noe spesielt de må passe på.
  Julegaver

  Ikke gi gaver som kan inneholde noe mottakeren er overømfintlig mot. Er mottakeren allergisk mot dyr, må gaven ikke inneholde noe naturlig pels. Har mottakeren astma (der det oftest er hyperreaktivitet), skal gaven ikke innbeholde noe som lukter sterkt (parfyme, tusjpenner etc). Spør en informert pårørende i god tid før jul!
  Les mer om dette i Juletid. Risiko
  Både for familier med allergi, astma eller annen overømfintlighet og for deres nære venner eller slekt kan det være en god ide å gi en bok om allergi. Absolutt alle har behov for mer informasjon om dette.

  Norges Astma- og allergiforbundEn annen god julegave kan være medlemskap i Norges Astma- og allergiforbund (NAAF), hvis de ikke allerede er medlemmer. NAAF kan også gi råd om aktuell litteratur.

  PS!
  Vil du vite mer om hvorfor ulike stoffer får deg til å reagere på den måten du gjør, så klikk deg inn på nøkkelordene ovenfor og på "Hvorfor et godt innemiljø?" eller "Forklaringsmodell"


  God jul!

  (Sist oppdatert 11. desember 2012)
  Kjell Aas©

  Til toppen

  Utskriftsvennlig versjon

  DU ER HER :

  ForsideJuleforberedelser - O jul med din glede ( for alle?!)