DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Alkydmaling

Alkydharpikser (forkortet benevnt: alkyder) brukes mye i syntetisk/halvsyntetisk lufttørrende maling og lakk. Det er polyestere av flerverdige alkoholer som glycerol, glykol, trimetylolpropan, pentaerytritol m.m., karboksyldyrer som ftalsyrer og maleinsyre m.m..

De blandes ofte med fettsyrer eller oljer, kansjje særlig ofte med linolje ("alkydforsterket linoljemaling"). Mengdeforhold alkydharpiks og olje bestemmer om blandingen blir myk og litt elastisk eller relativt hard. Med lite fettsyrer blir malingen relativt hard og egner seg for innendørs bruk. Med mer fettsyre/olje får man en fetere blanding som helst brukes utendørs.

Det er blanding med fettsyrer som gjør at den blir lufttørrende. Det tilsettes imidlertid også sikkativer av forskjellig slag for å påskynde tørringen. I tillegg tilsettes pigmentstoffer og andre kjemikalier ikke ulikt det som finnes i annen vannbasert maling. Alkydmaling har større slitestyrke enn ren oljemaling, og brukes nå mer enn for eksempel linoljemaling.

Som løsemiddel anvendes vanligvis white spirit eller xylen. Det er også utviklet vannløselige alkydmalinger.

Silikatmaling

Silikatmalinger er vanligvis enklere sammensatt enn andre malinger og avgasser lite, men mange av dem egner seg best på ubehandlet betong/mur og gipsplater. Der går den i kjemisk forbindelse med underlaget. Bindemidlet kaliumsilikat ("kalivannglass") reagerer med luftens kulldioksid og med kalkinnholdet i mineralske underlag. Slik dannes det robuste kiselforbindelser. Silikatmaling er derfor riktig brukt meget motstandsdyktig mot værforhold, og den er gjennomtrengelig for fuktighet fra materialet.

På andre underlag sitter noen silikatmalinger godt nok, mens andre sitter meget dårlig og tåler ikke vann! Noen av disse e går av første gang du rengjør med fuktig klut.
For innendørs bruk må det foreligge klartekstet garanti fra produsent og forhandler at silikatmalingen er bestandig og tåler normal rengjøring. Gjør den det, kan silikatmaling ha mange fordeler.

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideAlkydmaling, Silikatmaling

 

AKTUELLE KATEGORIER :
maling