DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Luftveienes støvrensing. Flimmerhår.

Luftveienes støvrensing: Flimmerhår Cilier

Luftveiene våre har et fabelaktig rensesystem, for støv og rusk, men har lite å stå imot for kjemiske stoffer oppløst i kroppsvæsken der. Det ytterste laget av slimhinnen i luftveien og ut til de aller fineste forgreningene og lungeblærene er utstyrt med det som kalles flimmerhår (cilier). Flimmerhårene står tett i tett ut mot luftrommet med et lag av seigt slim helt ytterst. Det seige slimet fungerer som et transportbånd, og flimmerhårene virker som transporthjul for transportbåndet.

Det er egentlig ikke hår, men minner mest om mikroskopiske haler. Hvert flimmerhår er et fysisk og kjemisk vidunder. Det strekker seg opp i det seige slimet og slår utover i takt med de andre flimmerhårene, bøyer seg noe ned og tar fatt igjen, normalt med ca 10 slag i sekundet. Slik drives transportbåndet av slim med alt mulig rusk på ut av kroppen.

Flimmerhårene driver et "transportbånd" av seigt slim utover slik at forurensninger som vi har pustet inn og avstøtte celler med mer blir fjernet (a-d). Hvis flimmerhårenes kjemi blir forstyrret (e), slår de langsommere og/eller ineffektivt. Da kan bakterier, virus og kjemisk last på partikler få tid til å trenge helt inn i kroppen vår.

Flimmerhårenes bevegelse skyldes kjemiske prosesser opp og ned, opp og ned i full fart i hvert "hår". Kjemien som driver dette, er sårbar. Blir den forstyrret av kjemi utenfra, slår flimmerhårene langsommere eller begynner bare å virre slik at transportbåndet stanser opp. Da kan bakterier og virus eller kjemiske stoffer lettere trenge inn i oss og skape problemer. Ved langvarig skadelig påvirkning blir flimmerhårene flekkvis borte. Det skjer bl. a. ved tobakksrøyking. Flimmerhårene kan også bli forbigående skadet av en del luftveisinfeksjoner, men kommer gjerne i gang igjemn etter 8-10 døgn - forutsatt at det ikke erskadelig kjemi som også påvirker dem. Da kan det ta lengre tid for flimmerhårene å komme i gang igjen.Dette er en forklaring på hvorfor et dårlig inneklima, passiv tobakksrøyking fører til mer langvarige forkjøleser og mer komplikasjoner til luftveisinfeksjoner.
Det er avgjørende viktig at dette flimmerepitelet fungerer optimalt. Som omtalt senere er det støvbåret kjemi som kan bety mest for helsen. Flyktige gasser som pustes inn, pustes gjerne så fort ut igjen at de ikke når inn i blodsirkulasjonen gjennom alveolveggene(se senere), Støv med kjemi holdes lengre tid inne i oss før det transporteres til svelget. Kjemien løses opp i luftveienes fukt og kan nå alveolene særlig hvis de er på fint, ultradfint eller nanofint støv. Sinkes eller stanses transportbåndet kan kjemien også trenge gjennom slimlaget og inn i slimhinnene.

Deforente luftveier

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideLuftveienes støvrensing. Flimmerhår.

 

AKTUELLE KATEGORIER :
støv