DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Kuldeallergi, Dusjallergi, Vannallergi

Om en person får elveblest av å dusje, betyr det ikke at hun/han er allergisk mot vann eller klor, men at det sannsynligvis dreier seg om "kuldeintoleranse" og som noen feilaktig kaller "kuldeallergi".

Noen av de som får elveblest av kulde, kan få meget alvorlige reaksjoner ved bading i kaldt vann. I tillegg til elveblesten kan de nemlig hovne opp ganske kraftig på store områder av kroppen. Hevelsen kan ramme strupehodet eller luftrørene slik at det blir vanskelig å puste. Det kan komme så brått blodtrykksfall at alle musklene blir veldig svake og den uheldige langsomt blir sløv og mister bevisstheten.

"Kuldeintoleranse" er en vanlig årsak til såkalt allergisk sjokk, og det er farlig! Vannet behøver ikke være så veldig kaldt for at dette skal skje for dem som har dette kraftig. Det kan være nok at svømmeren kommer inn i en strøm i vannet som er noen få grader kaldere enn vannet ellers. Det skjer en og annen drukningsulykke på denne måten, og mange med "kuldeallergi" får helt forbud mot badeliv.

Behandlingen er da også den samme som ved sjokk: Flatt sideleie med hodet lavt. Pustehjelp om nødvendig med munn-til- munn metoden. Utvendig hjertemassasje hvis det er kommet så langt at hjertet har stoppet og det ikke er noen puls. Av medisiner er det adrenalin i sprøyte eller evt 15-20 blås inn i luftveiene av en adrenalin-spray som hjelper best. Noen med kulde-reaksjoner blir utstyrt med det og har det kanskje i lommen. Se etter!De aller fleste med astma blir verre når de puster inn kald luft og har det verst om vinteren. Hyppige forkjølelser i vinterhalvåret forverrer dette.
Årsaken til astmareaksjoner på kald luft er ikke "kuldeallergi", men at luftveiene er hyperreaktive (overirritable). Hyperreaktivitet er et av grunntrekkene ved astma og finnes både med og uten samtidig allergi.
De som plages av kuldeastma har vanligvis god nytte av å bruke Jonasmaske i tillegg til riktig bruk av astmamedisiner.


Aktuelt spørsmål

Jeg har en datter på to år som lider av kulde astma. hun er syk mye av vintern men frisk på vår og sommer halvåret. jeg søker et tilbud for små barn, noe jeg ikke har funnet noe steder. jeg har lyst til å reise sydover til den værste kulda er over og søker nå hjelp og tips hos dere. hvor er det mest hensikts messig og reise og hører dere fra flere med samme problem. jeg har insett at vi ikke kan være her i norge, da livskvaliteten hennes blir veldig redusert da hun er mye syk og må være inne stort sett hele vintern. KAN DERE VÆRE SÅ SNILL OG HJELPE MEG?

SVAR:
Er det så sikkert at dette dreier seg om "kuldeallergi" (kuøldeintoleranse)?
De aller fleste med astma reagerer på kald luft på grunn av hyperreaktivitet (overirritable slimhinner i luftveiene) uten kuldeallergi. Les om dette i denne kunnskapsbanken.
Her hjemme bør barnet først og fremst få prøve / tilpasset en hette med Jonasmaske!
Før langvarig opphold i syden vurderes, er det et absolutt krav at barnet undersøkes av en barnespesialist med allergi- og astmakompetanse - kanskje fortrinnsvis i barneavdelingen i det sykehuset barnet sogner til. Lykke til!

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideKuldeallergi, Dusjallergi, Vannallergi

 

AKTUELLE KATEGORIER :
allergi