DETTE FINNER DU PÅ INNEKLIMA.COM :
OM INNEMILJØ OG INNEKLIMA
EGEN BOLIG
SKOLER OG BARNEHAGER
YRKESBYGG
SYKDOM OG HELSEEFFEKTER
LUFTFORURENSNINGER
MÅLINGER OG ANALYSER
TILTAK
KONTAKT FOR INNEMILJØSPØRSMÅL
REGLER OG FORSKRIFTER
ØKONOMI
OM INNEKLIMA.COM

Kryssreaksjoner

  • Allergenkilder inneholder mange forskjellige proteiner som kan reagere med IgE-antistoffer og gi allergi
  • Noen av proteinene i en allergenkilde kan finnes også i andre allergenkilder
  • En pasient som reagerer på en bestemt allergenkilde (for eksempel bjørkepollen), kan (men behøver ikke) ha IgE-antistoffer mot proteiner som finnes i andre allergenkilder (for eksempel eple).
  • Slike kryssreaksjoner forekommer ofte.

Alle naturlige allergenkilder inneholder mange forskjellige proteiner, og allergi kan rettes mer eller mindre kraftig mot flere av proteinene i samme allergenkilde. I bjørkepollen er det, for eksempel, mer enn 25 proteiner som kan bidra til allergiske reaksjoner, selv om det bare er ett eller to som er aller viktigst. Noen av proteinene i bjørkepollen finnes også i f.eks. epler.

De som er allergiske mot akkurat de proteinene i bjørkepollen, kan få plager av å spise rå epler og rå gulrøtter. Det kjennes som oftest bare som svie og kløe i munn og svelg.

Presseklipp

VG 25. mars 2004: Allergi-boom
Plagsom pollen-sesong i vente
(journalist Line Dugstad)
"Du tror du bare er allergisk mot pollen, men én bit av eplet får munnen til å svulme. Flere hundre tusen nordmenn lider trolig av kryssallergi - mange uten at de vet det selv." Les artikkelen i VG 25. mars 2004

De stoffene det gjelder i eple og gulrøtter, ødelegges av oppvarming, så kokt eple og kokt gulrot tåles vanligvis godt.

Verre er det for kryssallergi mellom burot og selleri. Det proteinet som kryssreagerer, er et sint allergen og ødelegges ikke av oppvarming. Da kan allergireaksjonen bli voldsom.

Svært vanlig er det med kryssreaksjoner mellom pollen innbyrdes. Mange, men ikke alle med allergi mot bjørkepollen, er derfor allergiske også mot pollen fra hassel- og ore-rakler.

De aller fleste gresspollenartene kryssreagerer. Er du allergisk mot timotei, er du også allergisk mot de fleste andre gressortene. Det er mange kryssreaksjoner mellom pollen og frukt og grønnsaker, men de aller fleste gir ganske beskjedne reaksjoner og ikke så voldsomme som ved allergi mot burot og selleri. Samtidig er det mange som er allergiske mot burot, som ikke er allergiske mot selleri. Som sagt, dette er individuelt. Disse forholdene setter store krav til allergispesialistenes kunnskaper og vurdering av hver pasient.

I www.allergiviten.no finner du oversikt over kryssreaksjoner mellom pollen og matvarer

Utskriftsvennlig versjon

DU ER HER :

ForsideKryssreaksjoner

 

AKTUELLE KATEGORIER :
allergi
presseklipp